Román tévében a Trianon-film

Az Antena 1 román kereskedelmi televízió tegnap estére tűzte műsorára Koltay Gábor Trianon című filmjét.

A produkció Romániában vitákat okozott az elmúlt hetekben, s legutóbb Hargita megyében, a román rendőrség újabb 100 millió lejes (654 ezer Ft) büntetést rótt ki a filmnek az egyik vidéki településen történt levetítése miatt. Az indokolás: az alkotás nem szerepel a romániai filmjegyzékben.

Az Antena 1-nek nem kellett az alkotás felvételét kérnie a filmjegyzékbe, a televíziókra ugyanis a médiatörvény vonatkozik, s nem pedig a filmtörvény.

A kolozsvári Szabadságnak nyilatkozó Raffay Ernő történész szerint az eddigi erdélyi vetítések tapasztalata azt bizonyítja, hogy igen érzékeny témáról van szó. A történész mindennek ellenére úgy vélte, hogy aki az alkotáshoz objektíven közelít, csak oszthatja Mihai Razvan Ungureanu román külügyminiszter vélekedését, aki történész, és aki - Raffay szerint - Budapesten Somogyi Ferencnek azt mondta: látta a filmet, és abban semmi románellenesség nincs.

Szabadkán kedden bemutatták Koltay Gábor Trianon-filmjét. A film első vajdasági bemutatóját a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte. A hatóságok részéről nem volt semmi akadálya a filmvetítésnek. A vajdasági magyar politikai vezetők nem voltak jelen a vetítésen. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.