Közel-Kelet: remény és szkepszis

Az arab világban szkepszis, Nyugaton óvatos optimizmus fogadta Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Mahmud Abbasz palesztin elnök keddi bejelentését az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott csúcstalálkozón, hogy véget vetnek minden erőszakos cselekménynek és katonai műveletnek. A palesztin sajtó szerint a sarm-es-sejki csúcstalálkozón Saron nyert többet, és ezek után Izraeltől függ a béke.

Az al-Kudsz palesztin napilap emlékeztet, hogy a csúcstalálkozó nem hozott haladást az izraeli-palesztin konfliktus fő kérdéseiben. Az izraeli sajtó üdvözli a - négy éve tartó intifádát feltehetően lezáró - megegyezést, de figyelmeztet arra, hogy a szélsőségesek nem kötelezték el magukat semmilyen tűzszünet mellett. A reményeket növeli az a tegnapi bejelentés, hogy Saron és Abbasz egy héten belül újabb csúcsszintű találkozót tart.

A közel-keleti békefolyamatot elősegíteni kívánó nemzetközi kvartett - az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ, és az EU - képviselői is részt vesznek a palesztin kormányzat reformjáról és gazdasági fejlesztéséről-megsegítéséről szóló londoni konferencián március elsején - jelentették be Londonban és Moszkvában szerdán. Washingtont feltehetően Condoleezza Rice külügyminiszter képviseli majd. A palesztinok gazdaságának fellendítése, a korrupció felszámolása kulcsfontosságú az önálló állam létrehozásának folyamatában. A konferencián az arab államok és Világbank képviselői is ott lesznek, de Izrael távol marad.

A kvartett ülésének megtartását Moszkva ajánlotta. - Az ülés célja az útiterv nevű rendezési tervezet megerősítése - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki kitért arra is, hogy a közel-keleti béke nem lehetséges a szíriai-izraeli és libanoni-izraeli rendezés nélkül. Nabíl Saat palesztin külügyminiszter nem sokkal az izraeli-palesztin csúcstalálkozó után Damaszkuszba utazott.

Szerdán is folytatódott az engedmények és a gesztusok sorozata a Közel-Keleten. Saron jeruzsálemi látogatásra hívta meg Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt. Kairóban bejelentették: Egyiptom tíz napon belül nagykövetet küld Jeruzsálembe. Abbasz közölte: Izrael beleegyezett a főbb ciszjordániai úttorlaszok ellenőrzésének átadásába. Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter engedélyezte, hogy ezer gázai övezeti palesztin munkavégzés céljából Izraelbe utazhasson, illetve, hogy több száz palesztin a határon fekvő Erez ipari övezetében vállaljon munkát.

Még nem volt "tökéletes" a tűzszünet az első napon: fegyveresek tüzet nyitottak egy zsidó telepes gépkocsijára és egy izraeli katonai őrhelyre Ciszjordániában. A Gázai övezetben, Acmona zsidó telep közelében súlyos lőtt sebet kapott egy palesztin férfi. Szemtanúk szerint a lövés a telep felől jött.

Palesztin rendõr lopott autó megsemmisítését felügyeli
Palesztin rendõr lopott autó megsemmisítését felügyeli
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.