Gyurcsány Ferenc Kijevbe látogat

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Kijevbe látogat, ahol a tervek szerint megbeszélést folytat Julija Timosenko kormányfővel és fogadja őt Viktor Juscsenko államfő - tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnöki Hivatal.

A szerdai közlés szerint a küldöttség tagja lesz Somogyi Ferenc külügyminiszter és Baráth Etele, az európai uniós ügyek tárca nélküli minisztere. A látogatás során a tervek szerint több megállapodást írnak alá, így a gazdasági együttműködésről, illetve két oktatási intézmény együttműködéséről.

Gyurcsány Ferenc múlt csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának közgyűlésén hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság számára kiemelkedő jelentőségű az orosz és ukrán kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése. A kormányfő közölte, hogy ukrajnai látogatása során elsősorban gazdasági, üzleti megbeszéléseket folytat majd.

Magyarország Lengyelország után a második ország volt, amely még a Szovjetunió felbomlása előtt elismerte a független Ukrajnát és 1991. december 3-án felvette vele a diplomáciai kapcsolatokat. Magyarország elsőként nyitott nagykövetséget Kijevben 1992-ben. 1991. december 6-án Antall József miniszterelnök Kijevbe látogatott, ahol Leonyid Kravcsuk akkori elnökkel aláírta a két ország közötti alapszerződést. Legutóbb 2002. február 25-26-án Orbán Viktor személyében járt magyar miniszterelnök Kijevben, 2001. augusztus 1-2-én pedig Anatolij Kinah akkori ukrán kormányfő volt Magyarország vendége.

Ukrajna továbbra is Magyarország európai uniós csatlakozási tapasztalatainak átadásában érdekelt, valamint az ukrán érdekek európai uniós képviseletében számít Magyarországra - nyilatkozta az MTI-nek január 23-án Kijevben Somogyi Ferenc külügyminiszter, aki Viktor Juscsenko elnök beiktatási ünnepsége keretében több nem hivatalos megbeszélést is folytatott néhány később kinevezett kormánytaggal.

A Külügyminisztérium honlapjának adatai szerint a két ország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatai dinamikusan fejlődnek. A kereskedelmi forgalom tekintetében kiemelkedő volt a 2003-as év, amikor a kétoldalú áruforgalom megkettőződött és meghaladta az egymilliárd dollárt. A magyar export fő tételei a gyógyszerek, növényvédő szerek, nyomtatott áramkörök, az importban jelentős helyet foglalnak el földgáz, elektromos energia, nyers alumínium, valamint más nyers- és alapanyagok.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.