Mégis vetítik Berlinben a Sorstalanságot

Mégis vetítik a csütörtökön kezdődő 55. berlini filmfesztivál (Berlinale) hivatalos versenyprogramjában Kertész Imre és Koltai Lajos filmjét, a Sorstalanságot - közölte szerdán a Berlinale vezetősége.

A Sorstalanság alkotói szerdán bejelentették: mégis elküldik a filmet a berlini filmfesztiválra. Hámori András producer Koltai Lajos rendezővel és Kertész Imre Nobel-díjas íróval tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Budapesten, egy nappal a díszbemutató után. A producer elmondta, kedd este egyeztek meg a Berlinale igazgatójával abban, hogy a Sorstalanságot február 15-én este tíz órakor, "a főversenyen belül gálaként" mutatják be.

A fesztivál igazgatója azt közölte velük: "nem engedhetik meg", hogy ez a film ne Berlinben jelenjen meg, ezért átszervezik a fesztivál főprogramját. "Szerencsére mégis sikerült a programban helyet találni a film számára" - közölte Dieter Kosslick. A Sorstalanságot február 15-én vetítik a fesztivál hivatalos versenyprogramjában, a bemutatót nemzetközi premiernek tekintik.

A versenyprogramban 21 film indul, köztük a fesztivál nyitó filmje, a francia Régis Wargnier Man to Man (Embertől emberig) című alkotása is. A 21 filmből 16-nak Berlinben lesz a világpremierje. A Sorstalanság beválogatásával nem bővül a versenyfilmek száma, mert a programból kivették Chris Terrio Heights (Magaslatok) című filmjét.

Január végén Dieter Kosslick egy MTI-interjúban azt érzékeltette, hogy nem tudott megegyezni a Sorstalanság rendezőjével és producerével: ők a versenyprogramban szerették volna indítani a filmet, Kosslick a Berlinale Special programot ajánlotta. A nagyrészt Berlinben élő Kertész Imre, irodalmi Nobel-díjas egy berlini lapban csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az események így alakultak, szerinte Berlin lett volna a bemutató ideális helyszíne.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.