A libanoni követ lezártnak tekinti Gyurcsány viccének ügyét

A libanoni nagykövet szerint Gyurcsány Ferenc bocsánatkérése után lezártnak tekinthető az az ügy, amelyet miniszterelnök szombati, a szaúd-arábiai labdarúgó-válogatottat sértő kijelentése generált. Huszein Muszavit erről azután beszélt, hogy megbeszélést folytatott Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökével.

Libanoni nagykövetként, és az arab országok nagyköveteinek doyenjeként azt mondhatom: Magyarország és az arab államok között nagyszerű a kapcsolat, és nem hagyjuk, hogy ezt egy hiba, egy botlás, egy vicc, vagy bármi befolyásolja - jelentette ki Huszein Muszavit az MTI kérdésére. Hozzátette: "a miniszterelnök tegnapi bocsánatkérése után azt gondoljuk, hogy ezzel a kérdésnek vége, ez egy vicc volt, tisztázódott a helyzet (...) és folytatni fogjuk a két ország kapcsolatainak fejlesztésére irányuló munkát".

Fidesz: "súlyos külpolitikai következmények"

Németh Zsolt hangsúlyozta: véleménye szerint fontos lenne, ha a bocsánatkérés írásos jegyzék formáját is öltené, "annak érdekében, hogy csökkentsük azokat a károkat, amelyek ebből a kijelentésből óhatatlanul fakadnak". Mint mondta, nem került volna sor a találkozóra, ha a miniszterelnök nem teszi azt az ominózus kijelentést az "arab terroristákkal kapcsolatban".

A politikus szerint a Gyurcsány Ferenc megjegyzése "rendkívül otromba, durva, arabellenes, rasszista volt", és nem minősíthető viccnek. "A miniszterelnök nem először gyalogolt bele a diplomácia porcelánboltjába" - mondta a politikus, példaként említve a kormányfő vatikáni látogatását és a budapesti gettó felszabadulásának 60. évfordulóján mondott beszédét.

Hozzátette: nem csupán arról van szó, hogy Gyurcsány Ferenc megsértett népeket, hanem arról is, hogy a kijelentésnek "nagyon súlyos külpolitikai következményei is vannak".

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi közösség, az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió erőfeszítései egyaránt arra irányultak, hogy bizonyítsák a világ előtt: a terrorizmus és az arabok ügye két különböző dolog.

"A miniszterelnök ezzel a kijelentésével ezt a külpolitikai erőfeszítést teszi semmissé" - mondta Németh Zsolt.

A politikus elmondta, hogy a nagykövettel folytatott beszélgetés alapján a közeljövőben mindenképpen sor kerítenek egy olyan a külügyi bizottsági ülésre, amelyen az arab országok képviselői tartanának tájékoztatót a terror elleni küzdelemben végzett tevékenységükről.

Mint mondta, világossá tette Huszein Muszavit számára, hogy Gyurcsány Ferenc véleménye "nem azonos a magyar nemzet véleményével", és a külügyi bizottság nevében is elhatárolódott a miniszterelnök kijelentésétől.

A kijelentés

Az MSZP szombati születésnapi rendezvényén Selmeczi Tibor humorista - a Heti Hetes című tévéműsort parodizáló alkalmi "Heti Ötös" vezetőjeként - azt kérdezte Gyurcsány Ferenctől, mint korábbi sportminisztertől, miért tekinthető a magyar labdarúgás dicsőségének a szaúdi válogatott ellen elért döntetlen.

A kormányfő azt válaszolta: "A szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.