Szabadkán is bemutatták a Trianon-filmet

Hatalmas érdeklődés mellett mutatták be kedd este Szabadkán Koltay Gábor Trianon című  filmjét.

A film első délvidéki bemutatóját a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezte. A délvidéki magyarság szellemi és kulturális központja, a szabadkai Népkör nagyterme zsúfolásig megtelt nézőkkel, a nagy érdeklődésre jellemző, hogy rengetegen állva nézték végig a valamivel több, mint kétórás dokumentumfilmet.

A hatóságok részéről nem volt semmi akadálya a filmvetítésnek. A bemutató nem kerülte el a szerb média figyelmét, újságírók sokasága volt jelen, ezért várhatóan visszhangja is lesz a rendezvénynek. Ugyanakkor vajdasági magyar politikai vezetők nem voltak jelen a vetítésen.

Koltay Gábor 130 perces alkotásának erdélyi bemutatója ellenérzést váltottak ki román politikai körökben. Mona Musca művelődési miniszter törvénytelennek nyilvánította a film  bemutatóit, arra hivatkozva, hogy a film nem szerepelt a hivatalos román filmjegyzékben. A hatóságok megbírságoltak néhány szervezőt.

Kiss Kornél, a HVIM  délvidéki szervezetének szóvivője közölte a filmbemutató után az MTI-vel, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel az tervezik, két hét múlva ismét vetíteni fogják a  Koltay-filmet a Népkörben. Ha nem lesznek negatív visszajelzések, akkor nagyobb vajdasági városokban is megszervezik a bemutatókörutat, mi több, tervbe vették, hogy elkészítik a szerb  nyelvű szinkronfeliratot, hogy a szerb közönség is megismerkedjen az alkotással, illetve a trianoni békediktátummal, annak következményeivel a magyar nemzetre nézve.

A szóvivő szerint jogilag nem lehet gond a szabadkai filmvetítéssel, mivel a Népkör szabályzatában szerepel a filmvetítéshez való jog. A hatóságok részéről a HVIM-hez eddig nem  érkezett semmilyen észrevétel.

A HVIM az utóbbi hónapokban vörös posztó lett a szerb közvélemény és a sajtó szemében, a szervezet legutóbbi, tavaly október 23-i kishegyesi rendezvénye nagy port vert fel, egyes lapok  fasisztának titulálták a szervezetet, amelynek elnökét, Toroczkai Lászlót verekedés miatt közvetlenül az 56-os megemlékezés után kiutasították az országból. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.