Szaúd-arábiai labdarúgók: Gyurcsány elnézést kér

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden elnézést kért azoktól, akiket sértett a szaúd-arábiai labdarúgó-válogatottat sértő szombati kijelentése.

"Azt gondolom, hogy egy szatirikus műsorban egy pontatlanul, rosszul és talán hibásan megfogalmazott, szatirikusnak szánt válasz - hát talán csak akkor adhat okot ilyen fokú félreértésre, ha e mögött van-e némi politikai intolerancia, talán fokozott érzékenység, esetenként talán még rosszindulat is" - mondta a kormányfő újságíróknak.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség korábban közleményben kérte fel Gyurcsány Ferencet, hogy a "nemzetközi és sportdiplomáciai bonyodalmak elkerülése érdekében" sürgősen cáfolja azokat a sajtóhíreket, miszerint a szaúd-arábiai futballválogatottat arab terroristáknak nevezte volna.

Gyurcsány Ferenc kedden azt mondta: "a magyar kormány, az én személyes hitvallásom és politikai magatartásom kellő eligazító erő, hogy mit gondolunk, és mit képviselünk".

Hozzátette: azt kéri, hogy a tettei, és ne egy rosszul elmondott poén legyen az, ami eligazítja az embereket abban, mit gondol Magyarországról, a világról. "Amit gondolok, az nem egy szatirikus válaszból, hanem tetteinkből következik" - mondta."Akit (...) sértett ez a mondat, okkal vagy ok nélkül, annak elnézését kérem" - mondta.

Selmeczi Tibor humorista az MSZP szombati születésnapi rendezvényén - a Heti Hetes című tévéműsort parodizáló alkalmi "Heti Ötös" vezetőjeként - azt kérdezte Gyurcsány Ferenctől, mint korábbi sportminisztertől, miért tekinthető a magyar labdarúgás dicsőségének a szaúdi válogatott ellen elért döntetlen.

A kormányfő azt válaszolta: "A szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény".

A miniszterelnök válaszát szóvá tette a magyar sajtó egy része, a Magyar Nemzet című lap már diplomáciai bonyodalmakról is írt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.