Álmok és haladó hagyományok

Hiller István utódja Bozóki András a kulturális tárca élén. Az átadás-átvétel már megkezdődött.


Bozóki András politológus-szociológus lesz a jövő héttől a nemzeti kulturális örökség minisztere - ezt Gyurcsány Ferenc jelentette be tegnap. A kormányfő szerint azért esett Bozókira a választás, mert "egy demokratikus, modern Magyarország nyitott közéletének és kultúrájának, ehhez illeszkedő kulturális politikájának a leghitelesebb képviselője". A jelölést a szocialista párt elnöksége egyhangúlag támogatta. Emlékezetes: Hiller István eddigi miniszter két hete közölte, hogy az MSZP elnökségére kíván koncentrálni, s február 14-én lemond.

Gyurcsány Ferenc röviden ismertette a jelölt életrajzát is: 46 éves, jogot végzett, majd szociológiát tanult, és "egy új Magyarország megálmodásában a fiatal demokraták" partnere, a Magyar Narancs alapító szerkesztője volt. "Olyan ember, aki megtartotta a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján megálmodott álmait, és aki úgy gondolja, hogy ezen álmok megvalósítója, a rendszerváltás haladó hagyományainak folytatója Magyarországon a balliberális oldal" - mondta Bozókiról a miniszterelnök. "Azt várom tőle, hogy legyen a segítségünkre egy pezsgő, nyitott, lendületes kulturális élet kialakításában, nyissa ki a kulturális intézményrendszert valamennyi korosztály számára, tegye azt befogadóvá, és a kultúra által is tegye erősebbé a demokratikus Magyar Köztársaságot" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Hiller István hozzátette: azt kérték Bozóki Andrástól, hogy ne csak szakminisztere legyen a kormánynak, hanem egyfajta megjelenítője egy szellemiségnek, a szociáldemokraták és a szabad demokraták koalíciójának, a modern, haladó Magyarország kultúrájának. Hiller ígéretet tett arra: utódjának minden segítséget megad ahhoz, hogy sikeres lehessen. Úgy tudjuk, Hiller - már a bejelentést követően - egy órát tárgyalt az irodájában az átadás-átvételről Bozóki Andrással. A jelölt terveiről szólva azt mondta: szeretné, hogy Magyarország ne szakadjon szét kulturális értelemben, és a vidéki közösségi kultúra fejlődjön együtt a magaskultúrával. Bozóki hangsúlyozta: törekvése, hogy Magyarország kulturális értelemben felemelt fejjel legyen tagja az uniónak, és ezzel mutasson példát a még csatlakozás előtt álló országoknak.

Információink szerint Gyurcsány Ferencnek körülbelül tíz jelöltet ajánlottak kulturális miniszternek, közülük öttel konzultált. Végül a hét végére három jelölt maradt; Schneider Márta, a tárca helyettes államtitkára, Vass Lajos politikai államtitkár és Bozóki András. Úgy tudjuk, a kormányfő azért döntött Bozóki mellett, mert korábbról jó munkakapcsolatot ápolt vele; ő hívta Medgyessy Péter volt miniszterelnök tanácsadói körébe, és neki is adott tanácsokat. Nem várható kormányátalakítás a választásokig

A választásokig már nem lesz kormányátalakítás - információink szerint erről is beszélt a miniszterelnök az MSZP-frakció tegnapi, évnyitó ülésén. Gyurcsány Ferenc szerint visszatért a baloldal esélye, de veszélyesnek tartja, hogy a jobboldal, különösen a Fidesz, a kádárizmusra építve akar versenyt futni, Orbán Viktor pedig balról előzni. A tavaszi ülésszak terveiről szólva Lendvai Ildikó frakcióvezető hangsúlyozta: az MSZP az igazságosságra és méltányosságra, illetve a haladásra és modern válaszokra helyezi a hangsúlyt. A legfontosabb feladatok között említette a nemzeti fejlesztési terv előkészítését, az adóreformot és az új nemzetpolitika kidolgozását. (N. Sz.)

Gyurcsány és Hiller között a jövendõ miniszter
Gyurcsány és Hiller között a jövendõ miniszter
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.