Újabb büntetés a Trianon-film vetítéséért

ATrianon című film vetítéséért százmillió lejes (mintegy 650 ezerforintos) pénzbírságot rótt ki a romániai Magyar Polgári Szövetség(MPSZ) csicsói szervezetének elnökére a román rendőrség hétfőn. Aközlemény indokolása szerint vasárnap a helyi művelődési házban egyengedélyezett gyűlést követően 300 részvevő előtt levetítették aTrianon filmet, amely nem rendelkezik az országos filmhatóság általkibocsátott minősítő okirattal. Korábban a film erdélyi vetítéséneknégy szervezőjét büntették meg 50-50 millió lejes pénzbírsággal. (MTI)

Sodano: Csak a pápa dönthet lemondásáról

Gyakorlatilag kizárta a beteg pápa lemondásának lehetőségét Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár, aki hétfőn úgy vélekedett, hogy II. János Pál akár IX. Pius pápa 32 évi uralkodását is túlszárnyalhatja. Sodano a 84 éves, agg, beteg pápa esteleges lemondását firtató újságírói kérdésekre azzal válaszolt: a döntést "a pápa lelkiismeretére kell hagyni, s ha van valaki, aki tudja, mit kell tenni, az éppen ő". Egyébként tovább javult az influenzás pápa állapota, de orvosi tanácsra legalább csütörtökig a Gemelli klinikán marad - közölte Joaquin Navarro-Valls vatikáni szóvivő tegnap. (MTI)

Kubában is tilos a füstölés

Hétfőtől Kubában is tilos dohányozni nyilvános helyeken, tehát közhivatalokban, iskolákban, üzletekben, színházakban. A világ talán legjobb szivardohányáról ismert karibi szigetországban nem lesz könnyű betartatni a rendelkezést. Fidel Castro államfő már 1986-ban bejelentette, hogy felhagyott a dohányzással. Legutóbb, januárban Olaszországban hoztak hasonló tilalmat. (Reuters)

Madrid bevándorlók legalizálására készül

Spanyolországban illegálisnak minősülő bevándorlók százezrei kérhetik tartózkodásuk legalizálását hétfőtől. Miközben Európából több kormány is kifogásolja a lépést, Madrid arra hivatkozik, hogy így módja lesz a bevándorlók ellenőrzésre, a feketemunka felszámolására. Azok kaphatnak majd tartózkodási engedélyt, akik bizonyítani tudják, hogy legalább augusztus óta Spanyolországban élnek, s még nem volt ügyük rendőrséggel, van munkájuk és munkaszerződésük további fél évre. Ugyanakkor a brit kormány éppen ellenkezőleg, szigorúbb ellenőrzési rendszert tervez a bevándorlókkal szemben. (Reuters)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.