Demonstráció a női nemi szerv megcsonkítása ellen

A női nemi szerv megcsonkításának gyakorlatát elítélő, figyelemfelhívó megmozdulást tartottak vasárnap Budapesten az Amnesty International aktivistái.

Évente kétmillió nő, illetve fiatal lány nemi szervét csonkítják meg a világon, és a nők szexuális elnyomása nemcsak az afrikai országokban, illetve az iszlám világban, de Európában is előfordul - figyelmeztettek a nemzetközi emberi jogi szervezet aktivistái a Blaha Lujza téren. Az aktivisták fehér ruhába öltözve "a női nemi szerv nem csonkítható feliratú" transzparenssel kívánták felhívni a figyelmet a nők jogait sértő szokásra. 

Rohonyi Péter, programfelelős elmondta, hogy a női nemi szerv megcsonkítása vagy körülmetélése 28 afrikai országot, Európában pedig Hollandiát, Nagy-Britanniát, Olaszországot, Franciaországot, Svájcot, Svédországot érinti. A beavatkozás ezen országok mellett az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, Indonéziában, Jemenben, Ománban, Indiában és az Egyesült Arab Emirátusokban is mindennapos. Európában a bevándorló közösségek révén jelent meg a szokás.

A demonstráció célja, hogy minél többen aláírják azt a petíciót, amelyet minden olyan ország nagykövetségére eljuttatnak, ahol a mai napig végeznek ilyen beavatkozásokat - közölte a programfelelős. Rohonyi elmondta, hogy nincs tudomásuk arról, hogy Magyarországon történt-e ilyen beavatkozás. Ezt még Magyarországon nem vizsgálták. 

Fekete Katalin antropológus elmondta, hogy a női nemi szerv körülmetélése, illetve megcsonkítása több ezer éves, már a fáraók kora óta létező hagyomány több kultúrában. A beavatkozás célja fiatal korban a nők szüzességének megőrzése, az asszonyoknál pedig szexuális élet korlátozása. Szudánban például jelenleg is a nők közel 90 százaléka szenved az ősi szokás miatt. A beavatkozás következtében a nők egész életük során fájdalmat éreznek, fogékonnyá válnak különböző fertőzésekre és gyulladásokra.

A nők jogait sértő beavatkozást, melyet főként manapság már nővérek végeznek, a legtöbb országban nem tiltja konkrét törvény. "Sőt van olyan ország, ahol reklámozzák is magukat a beavatkozást végzők" - tette hozzá Fekete Katalin. Véleménye szerint a mélyen gyökerező tradíció ellen főként a nők és a férfiak szexuális felvilágosításával, illetve a vallási vezetők meggyőzésével lehetne harcolni. 

Jelenleg 135 millió olyan nő él a világon, akit körülmetéltek vagy megcsonkítottak fiatal korában. A tiltakozó megmozdulás a sajtó figyelmét felkeltette, de nagy érdeklődést mutattak a budapesti járókelők is, elsősorban a fiatalok.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.