Ellenőrzött szippantás

Monopolhelyzetbe kerülhet a budapesti szippantottszennyvíz-szállítási piacon az FCSM. Sokan illegálisan szivárogtatják el a szennyvizet, ők több tízezres büntetésre számíthatnak.

Gyökeres fordulat következhet be Budapesten a szippantottszennyvíz-szállításban, gyakorlatilag a teljes piac ellenőrzését a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Rt. kaphatja meg - értesült a Népszabadság. A rendszer alapos átszabása egy január 1-jétől hatályos kormányrendelethez kapcsolódik, ám Budapesten ennek több sajátos következménye is lesz: hosszabb távon olcsóbb díjak, rövid távon a visszaélések, az illegális leeresztések szankcionálása - feltéve, ha a Fővárosi Közgyűlés szentesíti az erre vonatkozó szakmai javaslatot.

Ha az FCSM válik e terület hivatalos közszolgáltatójává, monopóliuma kedvezőtlenül érintheti a piacon tevékenykedő cégeket, leginkább az annak harmadát uraló Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft.-t, amelyik lényegében elveszíti önállóságát, tulajdonosa a főváros helyett az FCSM lesz. (A "beolvasztással" a főváros megspórolja azt az évi háromszázmillió forintot, melyet működési támogatásként fizet ki az FTSZV-nek.) Az FCSM-től függnek majd a piacon tevékenykedő vállalkozók is. A készülő rendelet szerint a szolgáltatást júliustól csak a csatornázási művektől rendelheti meg az érintett hatvanezer háztartás, továbbá az intézmények és az ipari létesítmények. A szállításra az FCSM szerződik a szállítókkal, és fizet nekik a hatósági árszabás alapján. Az új rendszer gátat szab a szippantósok és a megrendelők közötti számla nélküli, "zsebből zsebbe" fizetésnek, a közcsatornák használata (melyik cég és mit ürít oda le) pedig ellenőrizhető lesz. A szigorítás a lakosságot is érinti, s előbb érkezik a díjcsökkenésnél. Az ellenőrzött szállítás alapján már júliustól akár több tízezer forintos bírságot is kiszabhatnak a jegyzők arra, aki kerti emésztőjéből elszivárogtatja a szennyvizét, márpedig becslések szerint számos háztartásban választják ezt az olcsó módszert.

Lényeges változás lesz, hogy 2007 nyarától az érintettek nagyjából ugyanannyit fizetnek majd a szolgáltatásért, mint a csatornadíj. Műszaki-piaci átalakítások szükségesek ahhoz, hogy hasonlóan a csatornadíjhoz, a szippantásért is a vízfogyasztás alapján számlázzanak majd. A fővárosban jelenleg óriási az eltérés, az emésztőürítés köbméterenkénti mintegy 1100 forintos díja a csatornadíj ötszöröse. Igaz, egy háztartásnak havi átlagban a magasabb díj ellenére is csak akkor drágább az emésztő fenntartása, ha minden szabályosan történik, mert még nem a vízfogyasztás, hanem az elszállított mennyiség után kell fizetni.

Fővárosi szakemberek szerint a kormányrendelet alapján 2007 júliusától lesz csak kötelező az új díjszabás. Alapvető feltétel ugyanis, hogy a szippantott szennyvizet is tisztítótelepre lehessen szállítani. Ennek elvben már most sincs akadálya Budapesten. Az FCSM két tisztítójának öt darab úgynevezett koncentrált leürítőjén és a csatornahálózaton kijelölt további húsz utcai lefolyón évente hivatalosan leengedett 531 ezer köbméternyi mennyiség töredéke az FCSM-telepek napi 280 ezres kapacitásának. Csakhogy július elsejétől megtiltanák a teljesen ellenőrizhetetlen utcai leeresztést, amelyre egyetlen lehetőség marad, a koncentrált leürítők 2007-ig megvalósítandó bővítése. Ezek csak szabályozottan, mágneskártyákkal használhatók. A piac várható "kifehéredésével" becslések szerint harminc százalékkal csökkenhet az illegális leeresztések száma.

Ürítés egy koncentrált leeresztõnél. A piac is egy kézben koncentrálódik
Ürítés egy koncentrált leeresztõnél. A piac is egy kézben koncentrálódik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.