Áramütés végzett egy fiatal sassal

Tavaly szeptemberben engedték szabadon Sasót, a fiatal parlagi sast. A ragadozó madár minden mozdulatát figyelték a madarászok, hiszen nyomkövetővel szerelték fel a fokozottan védett madarat. Sasó tetemét tegnap reggel találták meg Heves megyében.

Sasót 2003-ban fiókaként szedte ki fészkéből egy azóta is ismeretlen tettes, majd félve a felelősségre vonástól, tavaly szabadon engedte. A teljesen szelíd madár a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakembereihez került, akik több mint fél évig készítették fel a madarat a szabad életre, s tavaly szeptemberben a Bükki Nemzeti Park területén elengedték. Az elmúlt négy hónapban egy nyomkövetővel Sasó minden mozdulatát figyelték, de csak mostanra vált nyilvánvalóvá, hogy a fiatal sasnak másfél éves hányattatás után végre sikerült beilleszkednie vad fajtársai közé. A szerencsétlenül járt Sasó tegnap valószínűleg megpihenni szállt egy villanyoszlopra, ahol a végzetes áramütés érte.

Idén, a parlagi sas védelmének évében már a második sas pusztul el áramütés következtében. Egyikük - egy néhány hete Szlovákiában gyűrűzött és nyilvántartott madár - szintén nálunk, egy villanyoszlopon lelte halálát. Az MME munkatársai ráadásul idén már egy áramütött kerecsensólymot is találtak, amely a sasokhoz hasonlóan egész Európában ritka, fokozottan védett faj. (Ez a madár látható egyébként az ötvenforintos érmén.) Jelenleg Magyarországon a ragadozó madarakra leselkedő egyik legnagyobb veszély az áramütés, évente több tízezer védett és fokozottan védett madarunk pusztul így el.

Archív felvétel a tegnap áramütés miatt elpusztult Sasóról
Archív felvétel a tegnap áramütés miatt elpusztult Sasóról
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.