Az éghajlatváltozás várható következményei

Az exeteri nemzetközi konferencián részletes leltárt készítettek arról, hogy globális felmelegedés milyen hatást fog kiváltani és mely államokban. Az Antarktisz hatalmas jégmezőjének várható feldarabolódása az egyik közeli fejlemény.

A klímaváltozás következtében víz- és élelmiszerhiány alakulhat ki, emiatt migrációs hullám indulhat meg. A fejlődő országok, különösen Afrika államai fogják nehezen hárítani a légköri átlaghőmérséklet emelkedéséből eredő problémákat – hangozott el egy nemzetközi konferencián, Exeterben.

A konferenciát a brit miniszterelnök hívta össze azzal a céllal, hogy a klímaváltozás fontosságára felhívja a figyelmet. Tony Blair lesz a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G8 idei elnöke, és ebben a minőségében azt ígérte, hogy az üvegházhatást kiváltó gázok ügyét különös figyelemmel fogja kísérni. Bill Hare, a klímaváltozás hatásait vizsgáló potsdami kutatóintézet munkatársa arról tartott előadást, hogy az átlaghőmérséklet egy-egy Celsius-fokos növekedése milyen hatással fog járni.

Ha egy és két fok közötti növekedés következik be, akkor például elszaporodnak az erdőtüzek a Földközi-tenger térségében. Több mint kétfokos növekedés várható körülbelül 2060-ra, ennek hatására a brazil őserdők jelentős része elpusztulhat. Kína és Tibet is elveszítheti erdőségei jelentős részét. Háromfokos emelkedés esetén, amit körülbelül 2100-ra lehet várni, 3,3 milliárd embert érintő gabonahiány várható.

Anthony Nyong nigériai kutató szerint Afrika egyes részein a kétfokos hőmérséklet-emelkedés a csapadék tízszázalékos csökkenését fogja eredményezni. A kutató szerint a klímaváltozás globális probléma ugyan, de a gyengébb államokat jobban fogja sújtani. A melegedés hatására jobban terjednek a fertőző betegségek, emiatt a gazdaságtól nagyobb erőforrásokat kell elvonni az egészségügyre. Növekszik az éhezők száma, ugyanis a meleg elpusztítja azokat az ökológiai rendszereket, amelyektől függ az életük. A hagyományos orvoslás esélyei is romlani fognak, mert számos növényfaj tűnik el, amelyből gyógyírt vonnak ki az ember számára.

A WWF szerint 2080-ra 80-120 millió ember fog kifejezetten a klímaváltozás következtében éhezővé válni, nyolcvan százalékuk éppen Afrikában.

A szakértők között konszenzus alakult ki arról, hogy a probléma olyan komoly, hogy sürgős megoldást kell találni rá globális szinten – közölte Sir David King, aki jelentést fog tenni erről a brit miniszterelnöknek.

A konszenzus ellenére Putyin orosz elnök gazdasági tanácsadója, Andrej Illarionov azt hangoztatta Exeterben, hogy a melegedést nem az ember okozza. És egyébként is – mondta az orosz vendég -, ha valakinek gondjai vannak a melegedéssel, azt szívesen látjuk Szibériában.

Cambridge-i kutatók tegnapi bejelentése szerint nem kizárt, hogy az Antarktisz egyik hatalmas jégmezője elkezdhet szétdarabolódni, amely ötméteres szintemelkedést okozhat a világ tengerein.

A Nyugat Antarktiszi Jégmezőről (West Antarctic Ice Sheet) négy évvel ezelőtt az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi testülete (IPCC) még azt állította, hogy a szétdarabolódásától nem kell tartani. Alvó óriásnak nevezte az Antarktiszt az IPCC akkoriban, most azonban helyesebb lenne felébresztett óriásnak nevezni – mondta Chris Rapley, a British Antarticy Survey, a Brit Antarktisz Kutatást vezető professzor a konferencián.

Jelenleg kétszázötven köbkilométer jég olvad bele a tengerbe évenként, mondta Rapley, amely a tengerszint egyötöd milliméteres emelkedését okozza. A professzor szerint, ha a terület szétdarabolódik, akkor víz alá kerülhetnek olyan szegény államok, mint Banglades. Dél-Anglia nagy része is katasztrofális következményekkel számolhat.

(The Guardian, Independent)

Az olvadásnak indult jégmezõ Nyugat-Antarktiszon (WAIS), alatta a Ross jégmezõ
Az olvadásnak indult jégmezõ Nyugat-Antarktiszon (WAIS), alatta a Ross jégmezõ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.