Meleg emlékmű Montevideóban

A szexuális különbözőségnek emeltek emlékművet - háromszögletű rózsaszín gránittömböt - szerdán Uruguay fővárosában, Montevideóban.

Az emlékművet  és a körülötte kialakított új terecskét Mariano Arana főpolgármester adta át a belváros szívében, két sétálóutca kereszteződésében, nem messze a főszékesegyháztól és José Artigas nemzeti szabadsághős szobrától.

A fővárosi önkormányzat és a polgármester által is jóváhagyott emlékműállítást hét montevideói melegszervezet kezdeményezte. Fernando Frontán uruguayi író, homoszexuális aktivista szerint a homoszexualitást szimbolizáló gránitháromszög azt üzeni az egész társadalomnak, hogy tiszteletben kell tartani egymás különbözőségét, a másságot. (A rózsaszín háromszög azóta számít a melegek szimbólumának, hogy a náci haláltáborokban ezzel bélyegezték meg a homoszexuális foglyokat.)

A melegaktivisták remélik, hogy a homoszexualitásnak a világon negyedikként és Latin-Amerikában elsőként állított emlékmű ösztönözni fogja az Uruguayba irányuló melegturizmust is.

Az emlékműavatás kapcsán Montevideó főpolgármestere, aki lakásügyi és környezetvédelmi miniszterként tagja lesz a március 1-jén hivatalba lépő új uruguayi kormánynak is, nem zárta ki, hogy a szocialista Tabaré Vázquez vezette kabinet indítványozni fogja az azonos nemű személyek házasságának elismerését is. "Miért is ne? Jó, ha nyitottak vagyunk a társadalom fejlődése és az új együttélési formákra" - válaszolta egy újságírói kérdésre a legutóbbi választásokon szenátorrá választott politikus.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.