Jogtalan és késedelmes iskolai kifizetések

Visszaéléseket tárt fel a pécsi Angster József Szakképző Iskolában tavaly lefolytatott önkormányzati ellenőrzés. A vizsgálat megállapításai szerint az 1800 diákot oktató iskolában jogosulatlan kifizetések történtek, s emiatt az 500 millió forintból gazdálkodó intézményt mintegy 38 millió forintos kár érte. Ezért Papp Judit, a baranyai megyeszékhely főjegyzője a közelmúltban csalás és okirat-hamisítás gyanújával - ismeretlen elkövetők ellen - büntetőfeljelentést tett.

Az ügyben a pécsi rendőrkapitányság indított nyomozást. Az első tanúmeghallgatásokat követően hűtlen kezelés gyanújával folyik a vizsgálat. Az ügynek még nincs gyanúsítottja. Egyébként a pécsi szakképző iskolát már nem azok irányítják, akiknek a vezetése idején az önkormányzati kontroll által feltárt jogtalan kifizetések történtek. Az iskola igazgatója és gazdasági vezetője tavaly nyáron - közös megegyezéssel - távozott az intézmény éléről. Az újonnan megbízott vezetők a vizsgálat által kifogásolt szabálytalanságokat megszüntették, tudtuk meg a pécsi főjegyzőtől.

Sikkasztás vétségének alapos gyanúja miatt folyik rendőrségi nyomozás a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskolában. Ezzel kapcsolatban Juhászné Kiss Katalin rendőrségi sajtóreferens azt mondta: az eljárás a közelmúltban egy feljelentés alapján indult a városi rendőrkapitányságon, az ügyben eddig gyanúsítottként még senkit nem hallgattak ki. Az ügy lényege: információink szerint tavaly augusztusban az iskolában a tankönyvek árát olyan tanulókkal is kifizettették, akik rendszeres családvédelmi támogatásban részesülnek, így ingyenes vagy kedvezményes tankönyvekre jogosultak. Az ügy érintettjei - több mint száz család - jelezték, hogy vissza akarják kapni a befizetett - családonként pár ezer forintos - összeget, de az intézmény a beszedett pénzt hónapokig nem fizette vissza.

Az ügyről Halász D. János, Debrecen oktatási és szociális ügyekért felelős alpolgármestere elmondta: az önkormányzat augusztusban körlevélben értesítette az iskolákat arról, hogy a rendszeres családvédelmi támogatásban részesülő diákok kedvezményesen juthatnak hozzá a tankönyvekhez. Mint mondta, mire a hivatali körlevél a Vörösmartyba megérkezett, addigra az intézményben már beszedték a tankönyvek árát. Hozzátette: a hivatal vizsgálatot indított az ügyben, és az elmúlt hetekben megkezdték a visszafizetéseket. Kérdésünkre, miszerint miért nem fizették vissza a pénzt már az őszi hónapokban, Halász D. János azt válaszolta: lehet, hogy a hivatal is hibázott, de sok időt elvett annak az ellenőrzése, hogy kinek jár vissza pénz és kinek nem. A felelősség kérdésével kapcsolatban az alpolgármester azt mondta: a vizsgálat még nem zárult le, de úgy látja, az intézményvezetés nem rosszhiszeműen cselekedett. Az iskola igazgatója érdeklődésünkre közölte: a vizsgálat lezárásáig nem kíván nyilatkozni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.