A tanár, aki erőszakon is végzett

Ismeretlenül is féltem azokat a gyerekeket, akik ezt az ügyet nyilvánosságra hozták - mondja egy neve elhallgatását kérő anya, nevezzük L.-nének, akinek Bence nevű fia három éve végzett a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Középiskolában.

L.-né arcán ma is feszültség tükröződik, miközben igyekszik higgadtan felidézni a történteket. Az előzményekhez tartozik, hogy lapunk közölt egy, a kaposvári középiskola néhány diákja által készített, és az internetre felvitt hangfelvételt. Ezen az iskola matematika-fizika tanára Cs. István durva hangon szól a város polgármestere, Szita Károly ügynökmúltját firtató sajtóról, az újságírókat mocskos szarháziaknak nevezve, és géppisztolyos véget ajánlva az ilyen pletykálkodóknak. A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után több információ is eljutott lapunkhoz arról, hogy az említett tanár korábban többször is bántalmazott diákokat.

Cs. István kijelentéseiről készült hangfelvétel nyomán az iskolában belső vizsgálat kezdődött, és az oktatási ombudsman is azt ígérte, tájékozódik az ügyben. Egy önkormányzati képviselőnek a szülők arról számoltak be, hogy a belső vizsgálat során az érintett osztály diákjainak névvel kellett nyilatkozniuk arról: hitelesnek tartják-e a hangfelvételt. Ezt a módszert a képviselő határozottan kifogásolta, ezért a közelmúltban a város jegyzőjéhez fordult.

- Az igazgató, Gémesi Tibor eljárása kísértetiesen hasonlít arra, ahogy korábban velünk is elbántak - folytatja L.-né - Az iskola vezetői minden eszközt bevetettek az idő húzására. Megjegyzem, akkor is névvel kellett nyilatkozniuk a diákoknak és szülőknek arról, hogy ki hol áll az ügyben. Az anya szerint Bence esetében a "szavaztatás" előtt egy névtelen telefonáló végighívott több családot, és arra intette őket, hogy a gyermekükre nézve hátrányos lehet, ha a tanár úr eltávolítását kezdeményezik.

Az akkori ügy abból kerekedett, hogy az amúgy kitűnően tanuló Bencét Cs. István megverte, mert egyheti hiányzás után nem volt kész az egyik házi feladata. A gyerek füle vérzett a máig nyomot hagyó körmöktől, és csak a mögötte lévő padnak köszönheti, hogy nem zuhant a földre, amikor a tanár hátralökte. L.-né azt mondja: az eset sokkolta Bencét, akit otthon sosem bántottak. A pedagógus a következő szülői értekezleten nyilvánosan elnézést kért, s ígéretet tett, hogy többé ilyesmi nem fordul elő. Egy hét múlva azonban újabb gyereket bántalmazott, a szülők pedig nem hagyták annyiban a dolgot, az iskola vezetőségéhez fordultak. Ekkor került sor egy újabb szülői értekezletre, ahol a névvel nyilatkoztatott szülők már nem tartották indokoltnak a tanárcserét.

- Az egyik szülői értekezleten szinte mi váltunk vádlottá. Annyira megalázó volt, hogy amíg élek, nem felejtem el. A többség - talán gyávaságból, vagy mert attól félt, hogy a gyermekét retorzió éri az iskolában, ha nem hunyászkodik meg - úgy tett, mintha semmi komolyabb nem történt volna - idézte fel a történteket L.-né.

Az iskola igazgatója akkor azt a megoldást találta ki, hogy a tanár fegyelmit kap, a két érintett diák pedig attól kezdve egy párhuzamos osztályba járt matematika- és fizikaórára, az osztályfőnöki órák látogatása alól pedig felmentették őket. Cs. István a helyén maradhatott.

Bence szüleit ez nem nyugtatta meg, ezért írásos panaszt nyújtottak be a város jegyzőjéhez, amelyben leírták: "Cs. István több éve rendszeres kiabálásával és nem túl ritka tettlegességével félelemben tartja diákjait". Azt is kifogásolták, hogy a "bántalmazást elszenvedett gyerekeknek kell más osztályba menniük, míg a diákjait verő tanár emelt fővel folytathatja munkáját." Az igazgató azt jelezte a jegyzőnek, hogy - úgymond - megegyezett a szülőkkel, így nem lett folytatása az ügynek.

- Telefonon azzal fenyegettek meg ismeretlenek, hogy kicsinálják a fiunkat, ha nem hagyjuk békén Cs. Istvánt - állítja L.-né.

Amikor azonban tudomást szerzett Cs. István legújabb esetéről, az asszonynak - elmondása szerint - lelkiismeretfurdalása támadt, hogy nem tett meg minden tőle telhetőt az Eötvös Loránd Műszaki Középiskolában történt bántalmazások megakadályozására. Ezért vállalkozott arra, hogy most elmondja az esetet.

Ebben persze közrejátszott az is, hogy Bence ma már a fővárosban egyetemista. A fiatalembertől megkérdeztem: miként értékeli utólag gépiparis - Kaposvárott így hívják az Eötvös Loránd Műszaki Középiskolát - múltját, és a vele történteket.

- Cs. tanár úr óráin rendszeresen rettegtem, hogy nekem kell a táblához kimennem, nem mintha féltem volna, hogy megver, bár volt rá példa. Csak úgy, valamiért rögtön eljárt a keze - meséli a matematika-fizika tanárról. Mint mondja, amikor úgy megverte az egyik órán, hogy vérzett a füle, akkor mindenki biztatta, hogy ne hagyja annyiban a dolgot, itt az alkalom, hogy végre "megszabaduljanak ettől az embertől".

Aztán az osztály mégis ellene fordult.

- A saját osztálytársaimat és az egyik barátomat is ellenem tudta hangolni Cs. István. Nem tudom, hogyan érte el, de zseniálisan csinálta - értékeli utólag a vele történteket Bence.

Egy másik volt gépiparis diák - aki a városban élő édesanyjára tekintettel neve elhallgatását kérte - azt állította a nemrégiben az interneten nyilvánosságra került hanganyagról: "Az Cs. István egyik átlagos óráján készülhetett, hiszen ő ennél keményebb szokott lenni." Nekik ugyanis annak idején a pedagógus úgy mutatkozott be az első órán: ő egy matek-fizika és "erőszakos" tanár, amit először jó poénnak tartottak a diákok. Később kiderült, hogy szó sincs tréfáról - mondja a volt diák, akit szintén bántalmazott a tanár, de mivel az ügyet akkor megbeszélték és lezárták, nem akarta az esetét elmesélni.

Szabolcs hat évvel ezelőtt Cs. István miatt hagyta ott a gépiparit. Hazugsággal vádolták, amit ő tagadott, ezért részesült fizikai fenyítésben. "Kulccsal fejen vágott, pedig ököllel szokott" - eleveníti fel a vele történteket. Az esetről látlelet is készült. Az igazgató tanácsára azonban nem csinált "ügyet" a család az esetből, mert egyebek mellett attól tartottak, hogy a gyerek ellen fordulnak más tanárok is. Végül ez a döntés sem könnyítette meg Szabolcs életét. Mint mondja, Cs. István tanár úr az igazgatónál tett panasza után igyekezett ellehetetleníteni őt osztálytársai előtt. Ezért nem volt hajlandó több matematikaórán részt venni. A tanárral szimpatizáló szakrajzoktató az eset utáni egyik órán egyszerre több egyest is kiosztott neki, ezért pár hónap múlva inkább iskolát változtatott.

- Kaposvár kis város, és Cs. Istvánnak jó kapcsolatai vannak. Felmértük, ha botrányt csinálunk az akkori az esetből, csakis mi húzhatjuk a rövidebbet - indokolja, miért nem kért a család fegyelmi eljárást az ügy miatt.

Szerettük volna megszólaltatni Cs. Istvánt is, a szaktanár azonban elzárkózott attól, hogy válaszoljon kérdéseinkre. Közlése szerint erre az intézmény vezetője jogosult. Gémesi Tibor, az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola igazgatója az iskola belső vizsgálatának lezárulásáról szóló közleményre hivatkozva anynyit mondott: ennél többet nem kíván mondani az ügyről.

A panaszkezelés folyamatábrája a mûszaki középiskola honlapjáról
A panaszkezelés folyamatábrája a mûszaki középiskola honlapjáról
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.