Olcsóbb beruházás kerestetik

Ha valaki bárhol a világon talál olyan, a Művészetek Palotájához hasonló funkciójú és nagyságú épületegyüttest, amely a budapesti létesítménynél olcsóbban épült fel, akkor a TriGránit Rt. kész a különbözetet a magyar kultúra támogatására fordítani - ösztönözte tényfeltárásra keddi sajtótájékoztatóján a cég elnöke, Demján Sándor a magyar sajtót.

Az üzletember ugyanakkor hangsúlyozta: bár a Művészetek Palotája olcsóbban készült el, mint a hozzá hasonló művészeti központok, minősége a világ élvonalába emeli.

A Nemzeti Színház tőszomszédságában, a dél-pesti Millenniumi Városközpontban felépült létesítmény három intézménynek, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak és egy új, modern koncertteremnek, egy befogadó színháznak és a Ludwig Múzeumnak ad otthont. Az ünnepélyes megnyitóra március 14-én kerül sor. Az épületegyüttes létrehozását még az Orbán-kormány határozta el 2000-ben. A 31 milliárdos építkezésre - amelyet a TriGránit Rt. saját tőkéből és bankhitelből valósított meg - 52 milliárd forintos állami kezességvállalást kapott a cég. Az állam tíz év alatt törlesztette volna az épület árát.

Az új kormány azonban több ponton is módosította a szerződést. Másfélszeresére növelték az épület alapterületét, és előbb tizenkettő, majd harminc évre emelték a törlesztés időtartamát, a beruházás formáját pedig úgynevezett PPP-konstrukcióra cserélték. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a beruházó magáncég az üzemeltetés és karbantartás feladatát is elvégzi az elkövetkező harminc évben. Demján Sándor ugyanakkor kijelentette: az épület mindezek dacára ma is 31 milliárdba kerül, ha az állam ennyit letenne az asztalra, vihetné is.

Az államok viszont mindenütt a világon hitelből dolgoznak - fűzte hozzá. A két és fél évvel ezelőtti 52 milliárd az áfával és a tízéves törlesztés minden kockázatával megnövelt összeg volt, az a 97,9 milliárd pedig, amelyre a tavalyi költségvetési törvényben vállalt kezességet az állam, a harmincéves hiteltörlesztés részletei mellett az üzemeltetés költségeit is tartalmazza. A pontos szerződés még nem készült el, de ha megszövegezik - ígérte Benedek András, a kulturális tárca államtitkára -, nyilvánosságra fogják hozni. Becslései szerint az idén az állam 4,6-4,8 milliárdot fog költeni a Művészetek Palotájára.

A cégnek ezen az üzleten kisebb a haszna, mintha bankba tenné a pénzét - hangsúlyozta Demján Sándor, hozzátéve, hogy a beruházást afféle prototípusnak szánják, hiszen tucatnyi európai állam érdeklődik hasonló épületek iránt. Kijelentette ugyanakkor, hogy a kormányok tétovázása miatt még mindig nem született döntés a városközpont lelke, a minimum hétezer fős kongresszusi központ felépítéséről, amelyet állami pénzből kellene megvalósítani. Demján úgy fogalmazott: nem várnak a végtelenségig, ha a kormány nem lép, lakásokkal építik tele a telket.

Demján Sándor: Ennyire olcsó volt
Demján Sándor: Ennyire olcsó volt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.