Kuvait ismét célpont

Néhány óra alatt fogadta el (az eljárás máskor hónapokig tart) a kuvaiti törvényhozás a rendőrség hatalmának bővítéséről szóló törvényt. A rendvédelmi szervek házkutatásokat tarthatnak a szélsőséges muzulmán csoportok tagjainál, ellen, az illegális fegyvereket "egyszerűbben" gyűjthetik be.

Az intézkedést az al-Kaida tevékenységének hirtelen erősödése tette szükségessé, a biztonsági erők januárban több rajtaütést hajtottak végre. Az olajlétesítmények biztonságát is megerősítették, miután szélsőségesek kísérletet tettek a kulcsfontosságú energiahordozók megtámadására. Egy szaúdi szélsőségesekhez köthető iszlamista csoport háborúval fenyegette meg kedden Kuvaitot, ha továbbra is amerikai csapatok maradnak az országban.

Ha a hitetlenek, köztük az amerikai megszálló csapatok nem vonulnak ki Kuvaitból, az a ti zsarnokságotok végét fogja jelenteni. Kíméletlen háború indul ellenetek, és sok ártatlan életét fogja követelni - fenyegetőzött a kuvaiti kormányhoz intézett internetes üzenetében az eddig ismeretlen csoport, amely az al-Kaida korábbi, a szaúdi hatóságok által tavaly júniusban lelőtt egyik vezetőjéről Abdel-Aziz al-Mukrin Mártír Brigádjainak nevezi magát.

Bizonytalan időre elhalasztotta Izrael több ciszjordániai város biztonsági ellenőrzésének átadását a palesztin hatóság kezébe - közölte kedden Szaeb Erekat, az Izraellel folytatott tárgyalások palesztin minisztere.

A palesztinok arra készültek, hogy kedden átvehetik az ellenőrzést Ramallah, Kalkilija, Jerikó és Tul-Karem fölött, de Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter hétfő este, Mohamed Dahlannal, Mahmud Abbasz palesztin elnök biztonsági tanácsadójával találkozva közölte, hogy az erről szóló megállapodás végrehajtását elhalasztják.

"Mofaz és Dahlan nem tudott megegyezni, s úgy döntöttek, hogy újabb tárgyalások elé kerül, amelyeket Dov Weissglassnak (Ariel Saron izraeli kormányfő politikai tanácsadójának) Washingtonból való hazatérése után tartanak meg" - fűzte hozzá Erekat. Az izraeli tanácsadó Washingtonban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, aki jövő hétfőn Izraelbe és Ciszjordániába utazik.

Izrael korábban elfogadta, hogy átadja palesztin kezelésbe az említett városokat (szó van még Betlehemről is), ha Abbasznak sikerül rávennie a palesztin fegyveres csoportokat a fegyverletételre.

Kuvaiti kommandós civil ruhás tiszteket igazoltat
Kuvaiti kommandós civil ruhás tiszteket igazoltat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.