Fészek a női napozón

Téli hóesésben kevés meggyőző erővel bír egy józsefvárosi toronyház tetején épülő női napozó. A fészket meg végképp nem tudja odaképzelni az ember. Még akkor sem, ha minimális önerővel rakhatnák a fiatalok a tető alá. Bár az ajánlat csábító: a városrehabilitációs mintaprojekt keretében épülő Orczy Fórum ötven négyzetméteres otthona tízmillióért megvehető. Horváth Csaba lakáspolitikust vélhetőleg a váratlanul hideg időjárás zavarhatta meg. A lakás ugyanis - a mellette álldogáló építész közbeszólásából tudhatóan - legfeljebb 13 millióért vihető el. Ám azt mégsem javíthatta ki, hogy a lakáshoz felvehető hitel után alig ötvenezer forintos törlesztőrészletet kell fizetni havonta.

Egy bankár megtehette volna. De közülük egy sem állt Horváth mellett a női napozón.

Ők inkább Draskovics Tibor mellé telepedtek. Jó helyük van ott. A pénzügyminiszter ugyan kijelentette, hogy az új lakástámogatási programmal ezúttal nem a pénzintézetek, hanem a hitelkérők járnak jól, de azt azért hozzátette, hogy az állami kezességvállalás csökkenti a banki kockázatot.

Nem mintha eddig túl sokat kockáztattak volna. A hitelösszeg ezután sem haladja meg a lakás becsült értékének ötven-hatvan százalékát, mint ahogy nem enyhül a hitelbírálat sem. Az állami támogatású lakáshitelek eddig sem tartoztak a veszélyes banki ügyletek közé, a bukott hitelek aránya nem éri el a két százalékot. A kintlevőség pedig maradéktalanul kielégíthető a szemérmetlenül gyors ingatlanárveréseken. Sőt az OTP még a behajthatatlanná vált 1989 előtti szocialista lakáshiteleken is rekord közeli nyereségre tudott szert tenni. A többiek sem panaszkodhatnak. Tavaly negyven százalékkal több nyereséget könyvelhettek el, mint a rekorddöntő előző évben. Még jó, hogy nem adóztatták meg őket külön. Ilyen nehéz időkben.

De mintha nemcsak itt számolta volna el magát a kabinet. A miniszterelnök szerint gyerekcsináló kedvvel bíró program kétszázezer ifjú pár otthonteremtését segítheti elő. A kormányfő valószínűleg nem olvasta az előterjesztést. A fészekrakóhoz készült tájékoztatóban ugyanis alig 10-12 ezer várható szerződéskötésről esik szó. Az ingatlanpiac szereplői sem számítanak többre. Abban viszont biztosak, hogy az új lakások piaca tovább torzul az idén. A fizetőképes kereslet szűkülése már eddig is a kislakások építése felé tolta a beruházókat, amit a kormány által meghatározott szűkös fészekméretek tovább erősítenek. A tömeges egérlyukgyártás azonban alig néhány év múlva eladhatatlanná teszi a garzonokat. Igaz a rendeletalkotók erre is gondoltak: az állami kezességvállalással vett lakásokat öt évig elidegenítési tilalom terheli. Így a gyermeknemzésre buzdított fiatalok évekre beszorulnak fészkeikbe.

Ha egyáltalán elérik a segítségül nyújtott állami kezet. A lakástámogatási adok-kapok játszmában ugyanis éppen nullszaldóról indul az idén a két gyermeket vállaló otthonteremtő. A szintén februárra datált szocpolemelés fedezetét részben az áfa-visszatérítés megszüntetéséből teremtette elő a Pénzügyminisztérium. A tárca egyébként is sokat vár az új programtól. Pontosabban egyetlen aprócska megkötéstől: a lakástámogatások igénybe vételét az adóhatóság által minősített vállalkozói számlához kötötte. Ez a csupán bürokratikus csavarnak tűnő intézkedés több százezer forintos többletköltséget jelent a magánerős építkezőknek, lakásfelújítóknak, korszerűsítőknek. A költségvetés viszont 200 milliárd forintos bevételt remél belőle.

Hja, a nap a józsefvárosi női napozón is a nagyobbat süti jobban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.