A megbízás

Gyurcsány Ferenc kormányfő Wekler Ferencet bízta meg a paksi atomerőműben keletkező radioaktív hulladékok végleges elhelyezésével kapcsolatos koncepció előkészítésével. A politikusnak javaslatot kell tennie az atomtemető helyszínére és a terv elfogadtatására.

A paksi kis és közepes radioaktivitású hulladékok elhelyezésére a nyolcvanas években kiszemelt ófalui helyszínt elsősorban éppen Wekler tiltakozása miatt vetették el. Ezután indult meg az újabb helyszín kiválasztása, és a jelölt az Ófalutól öt kilométernyire fekvő Bátaapáti lett. Az előkészítő munkálatokkal együtt Bátaapátira eddig összesen 12,6 milliárd forintot költöttek, a további kutatásokra további 16 milliárd kell, míg a tároló kivitelezése újabb 10 milliárdot emészt fel. A végső összeg tehát megközelíti majd a 40 milliárd forintot. A tárolónak 2008-ra kellene elkészülnie, az építéshez az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulása kell. A szabad demokrata politikus korábban azt nyilatkozta: nem befolyásolja munkáját, hogy családja a közelmúltban jelentős területen szőlőt telepített, s ez az ültetvény alig tíz kilométerre fekszik Bátaapátitól.

Korábban azt közöltük: Wekler és az SZDSZ vezetői információink szerint körülbelül három héten át igyekeztek meggyőzni a miniszterelnököt arról, hogy a szőlőügyei miatt a parlamenti alelnöki megbízatásáról lemondani kényszerült politikus kapjon valamilyen pozíciót. Úgy értesültünk, a kormányfő megkönynyebbült, hogy a "Wekler-ügyet" így tudta rendezni, mert ennél merészebb tervek is voltak a volt országgyűlési alelnökkel. Más információk szerint pedig nem a szabad demokratrák, sokkal inkább befolyásos szocialista politikusok erőltették Wekler kinevezését, abban bízva, hogy így a Mecsekérc Rt. privatizálás előtt álló kutatóintézetét megszerezve biztos, államilag garantált milliárdos megrendelésekhez juthatnak. Akár így, akár úgy: Wekler most szembesítheti a korábbi elképzelésekkel kapcsolatos ellenérzéseit "egy optimális megoldással", másrészt megjelenhet egy az atomlobbitól eltérő érdekrendszer is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.