Wekler módosítaná az atomtörvényt

Mielőtt a parlament dönt a radioaktív hulladékok tárolóinak helyéről, több jogszabályt is módosítani kell, amint törvényben kell rendezni, hogy mely településeknek van beleszólási joguk az atomtemetők létesítésébe - mondta Wekler Ferenc tegnap Kővágószőlősön.

Wekler Ferenc az év elején kapott megbízást a kormányfőtől arra, hogy az atomtemetők helyének társadalmi elfogadtatásán munkálkodjon. A szakemberek szerint csaknem bizonyos, hogy a Paksról származó kis és közepes aktivitású hulladékok számára a Tolna megyei Bátaapáti, a nagy aktivitásúaknak pedig a Baranya megyei Boda határában épül majd mélységi tároló. A két tervezett létesítmény ellen a helyiek nem tiltakoznak, így sokan a megbízást szükségtelennek ítélték.

Wekler a megbízása óta tegnap találkozott először a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulással, amit a tervezett bodai tároló körzetében lévő kilenc falu hozott létre. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Wekler azt mondta, hogy módosítani kell az atomtörvény önkormányzatokra vonatkozó részét, ugyanis jelenleg az atomhulladékok elhelyezéséből eredő veszély tűréséért a tároló közelében lévő települések nem kaphatnak kompenzációt. A törvény most még csak azt engedi meg, hogy az atomtemető helyének kutatására fordított öszszegekből a környező települések informálására lehet pénzt fordítani. A valóság azonban az, hogy a közeli falvak már most is beruházásokat valósítanak meg ebből a forrásból. Wekler szerint módosítani kell az Országos Atomenergia Hivatal hatáskörét is. Az erről szóló kormányrendelet kimondja, hogy a hivatal dönt az atomtemető építésének előkészítéséről, a beruházásról és a munkák ellenőrzéséről. Ez a hatáskör-összevonás elfogadhatatlan, vélte a politikus, a három funkció szétválasztása elkerülhetetlen.

Wekler arról is szólt, hogy tisztázni kell: a parlament mikor dönt az atomtemetők létesítéséről. A kormánymegbízott úgy látja, hogy az Országgyűlésnek azt követően célszerű állást foglalnia, amikor a szakemberek javaslata megszületik a hulladéktárolók helyéről, majd az érintett települések népszavazással határoznak arról, befogadják-e a tárolót. Hozzátette: egyelőre az érintettség kérdése sem tisztázott, így azt is jogszabályban - vélhetően az atomtörvényben - kellene rögzíteni, hogy mely települések mondhatnak véleményt a tároló megépíthetőségéről.

Az említett jogszabályi változásokat nemcsak Wekler tartja sürgetőnek, hanem a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulás is. A társulás és a kormánymegbízott egyetértett abban is, hogy módosítani kell a költségvetési törvény bodai tárolóról szóló passzusát. A parlament egymilliárd forintot szavazott meg a tároló helyének idei kutatására, ám ahhoz, hogy az előkészületek üteme ne lassuljon, a bodai munkákra két és fél milliárd forintot kellene fordítani az idén.

Bátaapátiban már folyik a terep elõkészítése
Bátaapátiban már folyik a terep elõkészítése
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.