Gyurcsány jelöl, Járai tiltakozik

A függetlenséget hangoztatva nevezte meg a monetáris tanácsba küldendő négy közgazdászt a kormányfő, miközben az MNB elnöke újfent tiltakozott a jegybanktörvény módosítása ellen.

Nagyfokú függetlenséggel, a magyar gazdaság egészének érdekében fejti ki majd tevékenységét a nemzetközileg is elismert közgazdászokkal, Neményi Judittal, Bihari Péterrel, Csáki Csabával és Bánfi Tamással kibővülő monetáris tanács - tegnapi személyes találkozóján ebben egyetértett Gyurcsány Ferenc kormányfő és Járai Zsigmond, az MNB elnöke. Ezt a miniszterelnök mondta, mert a jegybank elnöke, aki - értesüléseink szerint a megbeszélésen nem emelt érdemben szót az eljárás ellen - a jelöltek bemutatása előtt távozott a miniszterelnök dolgozószobájából.

Késő délután viszont közleményt adott ki az MNB, amelyben Járai Zsigmond újfent jelzi: fölöslegesnek tartja a bővítést, de ha már a kormányfő elszánta magát, várhatott volna az Alkotmánybíróság döntéséig, nehogy az új tagok lehetetlen helyzetbe kerüljenek. S figyelembe vehették volna az európai központi bank és a köztársasági elnök véleményét a kinevezések elnyújtására. Járai sérelmezi: a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy olyan szakértők kinevezését kezdeményezte volna a miniszterelnök, akiket a jegybank elnöke nem látott volna szívesen a testületben, a mostani jelöltek között több ilyen is akad - szögezte le Járai.

A jelölteket bemutatva a miniszterelnök közölte, hogy kezdeményezi az Országgyűlés elnökénél a jelöltek mihamarabbi meghallgatását, hogy az államfő kinevezhesse őket. Így február 21-én, a következő kamatmeghatározó ülésen már a 13 tagú monetáris tanács hozná meg a döntést.

A tegnapi szópárbaj újabb adalék ahhoz, mennyire kiéleződött a kormány és a jegybank kapcsolata a 2002-es választások óta. Ez a magyarázata annak, miért kísérte ilyen felfokozott figyelem a monetáris tanácsi jelölést. Kormánypárti képviselők az ősszel módosító indítványt nyújtottak be annak érdekében, hogy a 2001-ben megszűnt kormányfői jelölési jogot viszszaállítsák, s a tanács létszámát emeljék. Mádl Ferenc államfő a tervezetet visszaküldte megfontolásra a parlamentnek, amely kisebb változtatással ismét megszavazta azt. A Fidesz a múlt héten az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.

A kérdésre, hogy ilyen politikai légkörben mire számítanak a leendő tagok, Neményi Judit azt mondta: a törvény nem sérti a jegybank függetlenségét. Hozzátette: a monetáris tanács tevékenységében látott problémákat, s most reméli, hogy szakszerűbb és felelősségteljesebb döntésekben vehet részt.

Bánfi Tamás

A Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, fő szakterülete a pénzügytan, a pénzelmélet és a pénzügypolitika. Az MTA pénzügytani bizottságának tagja. A valutaárfolyamok elméletéről több szakkönyve jelent meg. 1995 és 2001 között az MNB elnöki tanácsadója volt. Lapunk szeptember 17-i számában hosszabb cikkben fejtette ki nézetét az MNB politikájáról.

Bihari Péter

A pénzügyek szakembere, jelenleg a 7 Sigma Kft. ügyvezető igazgatója. Pénzintézeteknek készít makrogazdasági elemzéseket. A nyolcvanas és a kilencvenes években kanadai és francia egyetemeken vendégprofesszorként tanított, s oktatott a budapesti Nemzetközi Üzleti Főiskolán tanszékvezetőként. 1992 és 2001 között a Budapest Bank vezető közgazdászaként dolgozott.

Csáki Csaba

A Corvinus Egyetem Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszékének vezetője. 1995 és 2001 között a Közgazdaságtudományi Egyetem rektoraként működött. 1991-től 2003-ig a Világbank vezető szakértője volt, de tanácsaira igényt tartott a FAO, az OECD, az EU is. Oktatott Kaliforniában is. Az MTA rendes tagja. Jelenléte a monetáris tanácsban a reálgazdasági folyamatok még tüzetesebb áttekintését mozdíthatja elő.

Neményi Judit

A Pénzügykutató főmunkatársa, szakterülete a jegybanki és költségvetési politika. 1996 és 2001 között az MNB közgazdasági és kutatási főosztályát irányította ügyvezető igazgatóként. Járai Zsigmond elnöki kinevezése után kényszerült távozni. 2001-ben beválasztották az EU Bizottsága mellett működő szakértői csoportba. 2004-ben szakértői felkérést kapott az IMF-től.

A monetáris tanács jelenlegi tagjai

Név

"Kinevező kormány"

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Orbán

Auth Henrik, MNB-alelnök, a Monetáris Tanács elnökhelyettese

Orbán

Szapáry György, MNB-alelnök

Orbán

Adamecz Péter MNB-alelnök

Orbán

Kádár Béla, volt külgazdasági miniszter

Orbán-Medgyessy

Oblath Gábor, a Kopint-Datorg Rt. Tudományos főtanácsadója

Orbán-Medgyessy

Kopits György, az IMF egykori magyarországi képviselője

Medgyessy

Hardy Ilona, a tőzsde első ügyvezető igazgatója

Medgyessy

Bihari Vilmos, a Pick egykori vezérigazgatója

Medgyessy

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.