Szezonnyitó a lakáshiteleknél

Mától igényelhetőek a Fészekrakó-programhoz kapcsolódó új lakáshitelek - elméletileg. Egyelőre csak néhány bank készült fel az ügyfelek fogadására.

Február elsejétől lehet igényelni az új kormányprogramhoz kapcsolódó kedvezményes lakáshiteleket. A Fészekrakó-program révén a 30 évesnél fiatalabb párok, gyermeküket egyedül nevelő szülők juthatnak minimális önerővel lakáshoz, feltéve, hogy nincs még a nevükön ingatlan. Az új hitelkonstrukciók a legtöbb nagy lakossági banknál elérhetőek lesznek, bár többségüknél a pontos feltételek, kamatok és egyéb költségek még nem ismertek. Aki tehát már ma be szeretné adni hiteligénylését, kevés helyen járhat szerencsével. A lapunk által megkérdezett bankok közül eddig csak az Erste, a Raiffeisen, a K & H, az FHB és az OTP Bank tudtak információt adni az új termékek kondícióiról.

Az OTP tegnap sajtótájékoztatón számolt be a Fészekrakó-programhoz kapcsolódó új hitellehetőségekről. A pénzintézet ügyfélcsalogatóként mától fél százalékponttal, 4,49 százalékra mérsékelte az új lakásra felvehető, öt évig fix kamatozású, támogatott kölcsönök kamatát, svájcifrank-hitelei 2,49 százalékos kamatát pedig - a svájci kamatszint emelkedése ellenére - egyelőre változatlanul hagyta. Hegedűs Éva, az OTP ügyvezető-igazgatója a lakástakarékkal kombinált hiteleket ajánlotta, új lakást vásárlóknak a forint alapú támogatott kölcsönöket, míg használt lakásra - vásárlásra, korszerűsítésre, bővítésre - a svájcifrank-alapú hitelt. A lakástakarék-szerződéssel kombinált hitelek esetében a bank az első öt évben emellett 10-20 százalékkal alacsonyabb havi törlesztőrészletet ígér - igaz, öt év elteltével a havonta fizetendő öszszeg megugrik majd, ám addigra - a bank reményei szerint - az ügyfelek is jobban keresnek, így nem jelent gondot számukra az adósság törlesztése.

Az OTP új, kombinált hiteleit úgy dolgozta ki, hogy lehetőséget adjon akár "önrész nélkül is" egy lakás megvásárlására. Ezek az "önrész nélküli" konstrukciók az ingatlan úgynevezett hitelbiztosítéki értékének teljes összegére adnak fedezetet. Nem árt azonban tudni, hogy ez az összeg nem egyezik meg a lakás piaci értékével. Annál - az esetleges kényszerértékesítés nehézségeivel számolva - többnyire 10-15 százalékkal alacsonyabb. Vagyis, aki az önrész nélküliként ajánlott termékek közül választ, annak is elő kell teremteni valamennyit a vásárláshoz.

Ez utóbbi kombinált hitelekből egyébként alapvetően kétfélét ajánl a piacvezető bank: az egyik megoldás - használt és új lakás, forint és devizakölcsön esetében egyaránt - ha az ügyfél jogosult a megemelt lakásépítési (szocpol) vagy otthonteremtési támogatásra (félszocpol). Így a hitelhez szükséges önrészt a közvetlen állami támogatás jelentheti. Ha e két kedvezmény egyike sem jár az ügyfélnek, felvehet lakáshiteléhez személyi kölcsönt, amelyet "kapcsolt termékként" kedvezményesen ad a hitelintézet. Itt sem árt azonban előre számolni: a személyi kölcsön, bár kényelmes megoldás, olcsónak nem mondható. Forintban folyósítva a teljes éves hiteldíja - vagyis az az összeg, amit a fennmaradó tartozás után pluszban a banknak évente ki kell fizetni - szélsőséges esetében elérheti a 66,97 százalékot is. Tény ugyanakkor, a svájcifrank-alapú - a bank által ajánlott - személyi kölcsön ennél olcsóbb: teljes hiteldíja 14,6 és 29,32 százalék között mozoghat - a hitel összegétől és futamidejétől függően. (A lakáshitelhez adott személyi kölcsön annyiban egyedi, hogy futamideje tíz év is lehet, maximális összege pedig hárommillió forint.)

Mától minden, állami hozzájárulással adott hitel esetében kötelező számlával
elszámolni - a beruházási költség 70 százalékának erejéig, méghozzá olyan vállalkozás által kibocsátott számlákkal, amely az APEH által jegyzett. Február elsejével emelkedik a lakásépítési támogatás, a szocpol összege, és a Fészekrakó-program keretében akkor is támogatás jár a gyermeket nevelő fiatal - 35 év alatti - házasoknak, ha használt lakást vásárolnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.