Az ukrán forradalom megmozgathatja a térséget

A volt Szovjetunió többi részére is exportálni akarják tapasztalataikat a Pora ukrajnai mozgalom fiatal vezetői, akik jelentős szerepet játszottak a régi típusú, Moszkva-barát kijevi rendszert megbuktató "narancsszínű forradalomban", és akik a "demokrácia különleges osztagainak" tartják magukat, a forradalom exportjának lehetősége pedig máris aggasztja Moszkvát.

Vladiszlav Kaszkiv, a Pora (Itt az idő) egyik vezetője szerint nyugodtan lehet őket "demokratikus szpecnaznak" hívni, utalva az elitalakulatok orosz és ukrán elnevezésére. Az ukrán forgatókönyv a 2003-as grúziai "rózsás forradalmat" idézi, ami nem kerülte el a posztszovjet térségben befolyását helyreállítani igyekvő Moszkva figyelmét sem.

E forgatókönyvek megismétlődése ugyanúgy lehetséges a Független Államok Közösségének tagországaiban, mint azon túl - figyelmeztetett a múlt héten Vlagyimir Rusajlo, az orosz nemzetbiztonsági tanács volt vezetője. Kaszkiv és barátai, akik felhasználták a Szerbiából, Szlovákiából és Grúziából érkezett fiatal militánsok tanácsait, elhatározták, hogy központot hoznak létre a hasonló mozgalmak támogatására a volt Szovjetunió más területein is.

Az idézett Pora-vezető kijelentette, hogy már gyakorlatilag a térségben működő összes demokratikus mozgalom vezetőivel felvették a kapcsolatot, és azok "120 százalékosan felkarolták az ötletet". A csoport már ígéretet kapott a pénzbeli támogatásra is, és reméli, hogy egy hónapon belül megnyithatja "demokráciaközpontját".

A Belgrádban az Otpor ifjúság mozgalom által életre hívott Erőszakmentes Ellenállási Központtól eltérően a kijevi intézmény egyesíteni akarja a demokratikus átalakuláson már átesett összes országot (Szlovákiát, Lengyelországot, Csehországot, Szerbiát, Grúziát és Ukrajnát) a demokráciapárti mozgalmak támogatására a posztszovjet térségben.

A lista élén Oroszország áll, amelyet Fehéroroszország, Moldova, Azerbajdzsán és Kazahsztán követ - mondta Kaszkiv. A Pora listája rémálomnak tűnhet a Kreml számára, és a szovjet utódállamok egyes vezetőinek szavai máris nyugtalanságról árulkodnak.

Nem lesz semmiféle forradalom, sem rózsás, sem narancsos, sem banános - jelentette ki január elején Alekszandr Lukasenko tekintélyelvű fehérorosz elnök, a volt Szovjetunió területén a demokráciáért küzdő aktivisták "fekete báránya". Üzbegisztán és Kirgizisztán vezetői is elutasították annak lehetőségét, hogy országukban sikerre vezethet egy grúz vagy ukrán forgatókönyv.

Más politikusok azonban nem annyira biztosak ebben. - Az ukrajnai események olyan mértékben átpolitizálták az orosz fiatalokat, amire évek óta nem láttam példát - mondta Jegor Gajdar, a reformpárti liberális orosz politikus még decemberben a Financial Times című brit lapnak. - Ez volt az első kő, amelyet az irányított demokrácia építményére hajítottak Oroszországban.

A kijevi tüntetések idején a Pora által emelt sátorvárost részben Azerbajdzsánból, Örményországból vagy Fehéroroszországból érkezett fiatal demokráciaharcosok lakták. - Ukrajna győzni fog, utána pedig mi is. Ukrajna győzelme mindannyiunkat inspirálni fog - mondta egy belorusz aktivista a tüntetések hevében. Kaszkiv és bajtársai éppen ebben reménykednek. Az ukrán aktivista szerint ezeknek az embereknek mindenekelőtt lelki támaszra van szükségük, egy erőt adó példára, amely meggyőzően bizonyítja, hogy lehetséges a változás.

Magának Kaszkivnak is nagy lelkierőt adtak a grúziai események, tanúsították, hogy minden lehetséges. - Ha pedig Moszkva szorít a csavarokon, akkor bennünket a vállalkozók, az értelmiség, a funkcionáriusok fognak támogatni. Ez csak elindítaná a folyamatot - hangoztatta a Pora ukrán ifjúsági mozgalom vezető aktivistája.

(MTI)

Pora-aktivista Kijev belvárosában tavaly októberben
Pora-aktivista Kijev belvárosában tavaly októberben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.