Juscsenko bízik az ukrán EU-tagságban

Az ukrán elnök szerint csak idő kérdése Ukrajna EU-csatlakozása, amelyről a tárgyalásokat két éven belül el kell kezdeni.

Viktor Juscsenko a londoni The Timesnak a davosi világgazdasági fórumon adott, hétfőn megjelent nyilatkozatában azt mondta: elkötelezte magát annak a reformfolyamatnak a végrehajtása mellett, amelyről Brüsszellel állapodott meg, és amelynek révén Ukrajna elindulhat a nyugati típusú demokrácia felé vezető úton. Hozzátette: "életbevágóan fontos", hogy e reformprogram végrehajtásának eredményeként a csatlakozási tárgyalások már 2007-ben megkezdődjenek Ukrajna és az Európai Unió között.

Arra a felvetésre, hogy az EU a szomszédsági politika szintjén képzeli el az együttműködést, és hangsúlyozottan nem tekinti napirenden lévőnek Ukrajna felvételét, az államfő azt mondta: bizonyos abban, hogy "sok minden meg fog változni Európa álláspontjában", és csak idő kérdése Ukrajna európai uniós csatlakozása. Juscsenko kijelentette ugyanakkor, hogy a reformok az EU-tagságtól függetlenül végbemennek Ukrajnában, mert "politikánk nem az EU-nak, hanem saját nemzetünknek szól".

Az elnök szerint az ukrán vezetés szólásszabadságot és törvényességet, valamint működő versenypiacot akar, "függetlenül attól, hogy csatlakozunk-e az EU-hoz, vagy sem".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.