Terrorellenes razzia Kuvaitban

A kuvaiti rendőrség hétfőn szélsőséges fegyveresekre csapott le. A lövöldözésben egyes források szerint több ember életét vesztette. Huszonnégy órán belül másodszor tört ki tűzpárbaj a kuvaiti főváros közelében.

A Kuvaitvárostól délre fekvő al-Koránban egy házban tartottak razziát a hatóságok, a lövöldözésben négy rendőr és több szélsőséges fegyveres is megsebesült - közölte egy név nélkül nyilatkozó rendőrségi tisztségviselő. Biztonsági források hozzátették: kilenc feltételezett terroristát kerestek a negyedben.

A sebesülésekről szóló hírt később a belügyminisztérium is megerősítette, utalva arra, hogy az incidens végső veszteséglistája még nem ismeretes.

Más rendőrségi források szerint azonban több halottja (egy fegyveres és legalább két rendőr) van a hétfői razziának, amelynek célja a negyedben meghúzódó iszlámista terroristák kézre kerítése volt. Délelőtt a kuvaiti állami televízió híradásában már öt iszlámista haláláról és négy társuk letartóztatásáról számolt be.

Szemtanúk arról szóltak, hogy a város Mubarak al-Kabír nevű negyedében történt az incidens, s a területet több száz rendőr zárta körül, s a kommandósok akciója láthatóan egy villaépületre összpontosul. A lakosok arról számoltak be, hogy a lövöldözés nagyon intenzív volt, és sokáig tartott.

Az olajban gazdag öböl menti arab államban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet kapcsolódó erőszakcselekmények élénkülése volt tapasztalható az elmúlt időszakban. A fegyveresek akcióinak célja az, hogy véget vessenek az amerikai hadsereg jelenlétének az arab országban.

Januárban ez a negyedik ilyen jellegű összecsapás, az elmúlt hetekben 25 kuvaiti és szaúdi gyanúsítottat vettek őrizetbe a helyi hatóságok.

Legutóbb vasárnap a főváros keleti részén zajlott hasonló tűzpárbaj a biztonsági erők és feltételezett szélsőségesek közt, a lövöldözésben akkor a rendőrség különleges erőinek egy tagja, egy feltételezett szélsőséges, valamint egy bahreini állampolgárságú személy halt meg, három kommandós pedig megsebesült. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.