Szúnyogháló és reform

Áttörést sürgetett a szegénység elleni küzdelemben 2005-ben az afrikai vezetőktől vasárnap Kofi Annan ENSZ-főtitkár az Afrikai Unió abujai csúcsértekezletén. Az Afrikai Unió államainak közel negyven vezetője vesz részt a szervezet félévenkénti rendes ülésén, amely vasárnap kezdődött a nigériai fővárosban.

A kétnapos csúcsértekezlet napirendjén a szegénység és a járványok elleni küzdelem mellett szerepelnek a regionális konfliktusok és az ENSZ reformja is. A világszervezet reformja révén a kontinens országai nagyobb befolyást szeretnének nyerni a világpolitikában.

A 2015-re kitűzött globális fejlődési célok - köztük a szegénységben élők és az éhezők számának felére csökkentése, a malária és az AIDS terjedésének viszszafordítása, az alapvető oktatás biztosítása - terén elért eredmények hivatalos értékelése csak szeptemberben lesz, Annan azonban már most figyelmeztette az AU-országok vezetőit: Afrika elmarad az öt évvel ezelőtt vállalt globális fejlődési célkitűzésektől, továbbra is meszsze lemarad a fejlődő világ többi része mögött a gyenge kormányzati teljesítmény és a fegyveres konfliktusok tragikus következményeitől szenvedve.

Afrika nem várhat a holnap áttöréseire a ma problémáinak kezelésében. A már rendelkezésre álló, alapvető technológiai eszközök is alkalmasak arra, hogy a kormányok hozzákezdjenek a gondok leküzdéséhez - emlékeztette a főtitkár a politikusokat azokra az ENSZ-ajánlásokra, amelyek között szerepel többek között az egészségügyi ellátás ingyenessé tétele és szúnyoghálók szétosztása.

Vasárnap békefenntartókat kért az Afrikai Uniótól a szudáni Darfur tartomány egyik lázadócsoportja, a Szudáni Felszabadítási Mozgalom, hogy felváltsák a szervezet tűzszüneti megfigyelőit, és hogy lefegyverezzék a fekete lakosságot terrorizáló arab Janjaweed milíciákat.

Zavargások törtek ki Szudán keleti részén, Port-Szudán vörös-tengeri kikötővárosban. Legkevesebb tizennégy ember meghalt. Több mint száz személyt őrizetbe vettek - közölte Abdallah Musza Abdallah, a Bedzsa Kongresszus nevű lázadó szervezet főtitkára. Port-Szudán kormányzója szerint a Bedzsa Kongreszszus által szervezett tüntetést követő, szombatra virradóan kitört zavargások során legkevesebb tizennégy személy vesztette életét, tizenhatan megsebesültek, míg a Bedzsa Kongresszus, a kelet-szudáni fegyveres lázadók szervezetének szóvivője szerint a halottak száma legalább 23, a sebesülteké száz. A tüntetés célja az volt, hogy támogassa a bedzsa nép fegyveres harcát a központi kormány ellen, valamint tiltakozzanak az ellen, hogy a bedzsa népet kizárták kartúmi kormány és több lázadó szervezet között megkötött kairói és naivashai megállapodásokból - közölte a szervezet szóvivője. Szemtanúk szerint a hadsereg a rendőrök oldalán részt vett a zavargások elfojtásában, és a tüntetőkre lőtt. Abdallah elmondta: a szervezet közölte a kormány képviselőjével, hogy "a szombati gyilkosságok a (nyugat-szudáni) Darfurban folyóhoz hasonló népirtást jelentenek, és erről tájékoztatják Kofi Annan ENSZ-főtitkárt is". Abdallah szerint a kormány rendőröknek öltözött lövészeket küldött Kartúmból, akik válogatás nélkül lőttek a lakosokra. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.