Berlinben sajnálják a Sorstalanságot

Félresiklott, nem szerencsés mindaz, ami Kertész Imre és Koltai Lajos Sorstalanság című filmje körül történt - vélekedett az MTI tudósítójának Dieter Kosslick, a berlini filmfesztivál igazgatója.

- Láttuk és meghívtuk a filmet, ám a producernek nyilván nem volt elég nagy a mozi, ahol vetíteni akartuk, s mindenáron - a fődíjakért, az Arany és Ezüst Medvékért folyó - versenyben akarta indítani - mondta Kosslick. A Berlin keleti városrészében lévő tágas filmszínházat, az Internationalt ajánlották fel a vetítésre a Berlinale Spezial programban, jövő pénteken, a fesztiválnagyüzem első napján.

- Az nem járja, hogy a producer és a rendező át akarja venni a fesztiváligazgató szerepét a program kialakításában - hangsúlyozta Kosslick, de nem árulta el, hogy a tizenkét fős válogatóbizottság milyen alapon ajánlja a filmeket egyik vagy másik sorozatba. - Indokolni nem szoktunk, akkor elszabadulna a pokol. A végső felelősség az enyém - jelentette ki. Hozzátéve: jó filmnek tartja a Sorstalanságot, "de van még kétszáz ugyancsak jó film". Kosslick mélyen sajnálta, hogy nem tudott megegyezni a Sorstalanság producerével és rendezőjével.

- Négy hétig türelmesen vártunk a berlini döntésre, amelyről az előzetes jelek alapján azt hittük, versenybe szólítja a Sorstalanságot. Szinte az utolsó pillanatban tudtuk meg, hogy "vörös szőnyeges" vetítést ajánlanak, ami nagy rizikó. Nem lehet tudni ugyanis, vele egy időben milyen versenyfilmet vetítenek, hogyan oszlik meg a fesztiválközönség figyelme - reagált lapunknak Koltai Lajos a berlini igazgató szavaira. - Ezzel a vetítéssel már februárban elvágtuk volna a produkciót attól a lehetőségtől, hogy versenyben szerepeljen más első osztályú fesztiválon az idén, mert ezt tiltja a fesztiválszabályzat. A Sorstalanságot nem hasonlíthatjuk azokhoz a Greenaway- vagy Wajda-filmekhez, amelyeket ugyancsak ilyen "vörös szőnyeges" vetítésen mutattak be Berlinben. Azok már versenyszereplés után érkeztek - tette hozzá Koltai, hangsúlyozva: ő hozta a döntést, amellyel Kertész Imre is egyetértett.

A Sorstalanság premierje Budapesten lesz február 8-án, a 36. Magyar Filmszemle zárónapján. Február 10-től a hazai mozikban látható a film.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.