Divat lesz a fehér szalag a csuklón?

Kössél fehér szalagot a csuklódra, ezzel jelezd, hogy te is támogatod a szegénység felszámolására kezdeményezett világkampányt - adták ki a jelszót ezernél is több nem kormányzati szervezet (NGO) képviselői a brazíliai Porto Alegrében.

Immár ötödik alkalommal tartják meg - ezúttal is tízezrek részvételével - az utcai felvonulásokkal, tánccal fűszerezett, happeninghez is hasonlítható Szociális Világfórumot. Porto Alegre a világhíres davosi kormányfői és üzletember-találkozó amolyan ellenrendezvénye. Különösen a globalizációellenesek - akik szép számban vannak jelen Porto Alegrében - tekintik Davost a nagytőkét szolgáló kapitalizmus szentélyének. A két esemény ezúttal napra is megegyezik, s noha eltérő megközelítésben, ám a jelek szerint mindkét fórumon vasárnap estig ezúttal a szegénység a fő téma.

Luiz Inacio Lula da Silva, az egykori vasmunkás szakszervezeti vezetőből lett brazil elnök Porto Alegrében tizenötezres, többségében vörös trikós hallgatóközönség előtt beszélt. Üdvözölte, hogy a fórum a korábbi parttalan vitákkal szemben ezúttal felvállalta, hogy prioritása legyen a szegénység elleni harc. Támogatásáról biztosította az NGO-k felhívását, hogy tíz év alatt érjék el a szegények számának felére csökkentését. Ehhez elengedhetetlen - fejtegette Lula -, hogy az elmaradottabb Dél összefogásával igazságosabb viszonyokat tudjanak kikényszeríteni a fejlettektől. Így utalt arra, hogy a G3-ak (Brazília, India és Dél-Afrika), valamint a G20-ak (a fejlődők) például egységes fellépéssel elérhetik a gazdag államok agrárszubvenciójának megszüntetését.

John Samuel, aki több tucat magán- és közsegélyezési ügynökség képviseletében felmérte a 280 ezer áldozatot követelő dél-ázsiai cunamikatasztrófa következményeit, Porto Alegrében kijelentette, hogy Afrikában, Kongóban, Ruandában és Ázsia néhány körzetében is évek óta "csendes cunami" zajlik: gyerekek milliói halnak éhen. Egy másik felszólaló emlékeztetett arra, hogy a fejlődő világban minden hatodik gyerek iskola helyett dolgozik, miközben mintegy 180 millió embernek nincs munkája. Az NGO-k szerint az éhínség felszámolásához nem csak a segélyek növelése, hanem az adósságok törlése, s igazságos kereskedelmi kapcsolatok is szükségeltetnek.

Mint az AFP jelentette, egy százfős csoport viszont kifütyülte Lulát, mondván, elárulta baloldali múltját azzal, hogy szabadpiaci gazdaságpolitikát folytat. Kifogásolták azt is, hogy a brazil elnök elfogadta a meghívást a nemzetközi tőke gyűlölt fellegvárába, Davosba. (Lula valóban átutazott Porto Alegréből a politikai, pénzügyi és üzleti világ hatalmasainak fórumára.)

A svájci üdülőparadicsom Davosban az idén a gazdasági elit mintegy 2300 meghívott vendége találkozik az ötnapos rendezvényen, immár hagyományosan rendkívüli biztonsági intézkedések közepette. Az újdonság, hogy - talán megirigyelve a Porto Alegre-i hangulatot - számos hírességet is meghívtak a pop világából. Bono, a U2 frontembere így állhatta Bill Clinton volt amerikai elnök, a microsoftos Bill Gates, Tony Blair brit kormányfő és Thabo Mbeki dél-afrikai elnök társaságában a fotósok rohamát. Péntek estére ígérték egyébként a fő sztárparádét: a színészek között Angelina Jolie, Sharon Stone, Richard Gere, a francia Carole Bouquet, míg zenész-énekesek csapatában Lionel Richie, Peter Gabriel és Youssou N'Dour.

A körítés Davosban is annak az ENSZ által még 2000-ben elhatározott célkitűzésnek szól, hogy 2015-re felére csökkentsék a szegénységet a világon. Szeptemberben esedékes az ENSZ felülvizsgálati csúcsa, ám eddig vajmi kevés történt. A segélykoncertjeiről is híres Bono fogalmazta meg, hogy most talán "eljött Afrika pillanata". Tony Blair, aki ezúttal a legfejlettebb ipari hatalmak, a G8-ak csoportjának júliusi csúcstalálkozójáig az elnöki tisztet betölti, arról beszélt, hogy "nagyot kellene lendíteni" Afrikán, amely az utóbbi harminc évben visszafejlődött. Blair lényegében azt javasolta, hogy a gazdag országok csökkentsék, vagy engedjék el Afrika tartozásait. Tegnap a davosi fórumon Gerhard Schröder egyetértéséről biztosította a kezdeményezést. A német kancellár viszont óvatosabban reagált Chirac francia elnök ötletére, miszerint a tisztán spekulatív tőkemozgásokra kellene adót kivetni, s az ebből képzett alap is szolgálhatna a szegény országok segélyezésére, az adósságelengedések finanszírozására.

Öt perc alatt egymillió dollárt kalapozott össze szúnyoghálókra Tanzánia számára Sharon Stone amerikai filmcsillag Davosban, a Világgazdasági Fórumon. Egy órája folyt Gordon Brown brit pénzügyminiszter, Bill Gates, a Microsoft elnöke és William Mkapa tanzániai elnök vitája az afrikai szegénységről. Stone felállt a hallgatóság soraiban lévő helyéről, és Mkapa elnökhöz szólva bejelentette: tízezer dollárt ajánl fel Tanzániának a malária elleni küzdelemhez. - Segítek önnek vásárolni néhány szúnyoghálót - mondta, majd felszólította a teremben levőket: ők is nyúljanak a zsebükbe. Az egymillió dollárt az AIDS, a tbc és a malária elleni harc segítését célzó globális pénzalapba fizetik be. (MTI)

Globalizációellenes felvonulók Porto Alegrében
Globalizációellenes felvonulók Porto Alegrében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.