Ukrajna: unióból unióba?

Amikor Viktor Juscsenko a héten Strasbourgban járt, interjút adott a BBC ukrán adásának. Ebben kijelentette: amint megalakul a központi kormány, és létrejön az európai integrációs ügyekkel foglalkozó hatóság, országa beadja felvételi kérelmét Brüsszelben.

Az új ukrán elnök még azt is megígérte, hogy külön miniszterelnök-helyettest nevez ki, aki kizárólag az európai ügyekkel foglalkozik majd. Mindez - mondta - néhány héten belül megtörténik, és utána már mehet is a dokumentum az EU központjába.

Nem ez volt az első hasonló kijelentése a forradalmas úton hatalomra jutott politikusnak. És mivel első útja valóban Moszkvába vezetett Putyinhoz, utána valóságos európai turnét folytatott le. Mindenütt elmondta: Ukrajna EU-tag kíván lenni. Úgy tűnik, az ukrán elnök úgy döntött, hogy addig ismétli ezt a szándékot, amíg az vágyból valósággá lesz.

Eközben egyetlen valódi biztatást sem kapott. Sem Brüsszelből, sem máshonnan. Barroso, az Európai Bizottság elnöke szinte szótagolva ismételte el többször is a héten, hogy nincs szó Ukrajna felvételéről a belátható jövőben. Igaz, hogy helyettese, Margot Wallström asszony ezt némileg szelídebb intonációval közvetítette. A vezető európai tisztviselők szeretnék, ha Juscsenko és társai elfogadnák, nekik az európai tervekben egyelőre a "jó szomszédsági kapcsolatok" kategória jár. Ezt pedig - mondta egy magyar EU-szakértő - rettenetes nagy távolság választja el még a tagjelöltségtől is.

Már az előző kijevi adminisztráció is belátta, nem maradhat hosszasan sehová sem tartozó Kelet és Nyugat közötti "kompország", avagy ami még roszszabb, "ütközőállam" a NATO és Oroszország között. Kucsma és köre inkább a nyugati opcióra szavazott volna, ám miután kiderült, hogy belátható időn belül nincs esélyük a befogadásra, inkább Moszkvát választották. Juscsenko viszont úgy döntött, hogy az országot Nyugat felé fordítja, és végrehajtja a reformokat, amelyek megnyithatják az utat az európai intézményekbe.

Brüsszelben nem mondják ki, de nyilvánvaló, mi van az elutasítás mögött. Ukrajnát úgy tartják számon, mint ahol vadkapitalizmus uralkodik, nincs jogállamiság és független igazságszolgáltatás. A korrupció hatalmas, sem a beruházók, sem az állampolgárok nem élhetnek teljes biztonságban.

Az ukrán ügyben a lengyel-német tandem próbálkozik közvetítéssel. Kijevbe készül két külügyminiszter, Joschka Fischer és Adam Rotfeld, hogy a csatlakozásról tárgyaljon. Ez elsősorban lengyel érdek. Schröder kancellár legutóbbi megnyilatkozásaiban óvott az elsietett ígéretektől is.

Viktor  Juscsenko
Viktor Juscsenko
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.