Tiltakoznak az ellen, hogy reklámhordozó legyen az iskolatej

Közel ötven környezet-, fogyasztóvédő, és pedagógiai szervezet nyíltlevélben tiltakozik az Oktatási és az Egészségügyi Minisztériumgyerekeknek szóló reklámozást támogató magatartása miatt.

A tiltakozó szervezetek tudomása szerint a minisztériumok az iskolatejes dobozok reklámfelületként való értékesítésére kötöttek szerződést az Autóplakát Hálózattal. Ezért levelet küldtek az oktatási és az egészségügyi miniszterhez, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a világ és Európa számos országában korlátozzák, vagy tiltják a gyerekeknek szóló reklámozást.

A levélírók tudomása szerint a földművelési, az oktatási és az egészségügyi tárca reklámcégeket kér fel az iskolai reklámozás hatékony módszereinek kidolgozására, az iskolatej dobozok reklámfelületként való értékesítésére.

„Az utóbbi években több olyan pszichológusok és fogyasztóvédők által kezdeményezett kutatás készült, amely egyértelműen rámutatott a gyerekeknek szóló kereskedelmi célú reklámozás fejlődéslélektani szempontból káros hatásaira. Ehhez képest nyugodtan mondhatjuk, hogy hazánkban e téren áldatlan állapotok uralkodnak: a médiában a gyermekeknek szóló reklámozást a jogszabályok szinte egyáltalán nem korlátozzák, és jól ismert, hogy a cégek a közoktatási intézményekbe is utat találnak reklámjaik számára.” – mutat rá a dokumentum.

A tiltakozó szervezetek felkérik az illetékes minisztereket, hogy sem az iskolatej program keretei között, sem más módon ne szivárogjanak be gazdasági célú reklámok a közoktatási intézményekbe.

Arra is felkérik a minisztereket, hogy tanulmányozzák a gyerekeknek szóló reklámozás korlátozásának más országokban megvalósult példáit, és lépjenek fel hasonló hazai korlátozások érdekében. Mint a levélírók közlik, Belgium flamand régiójában nem engedélyezett a reklámozás a tizenkét éven aluli gyermekeknek szóló műsorok alatt, valamint öt perccel a műsorok előtt és után. Norvégia a gyerekprogramok előtti, közbeni és utáni reklámozás betiltását tervezi. Bizonyos folyóiratok szűk körétől eltekintve a kanadai Québec tartomány a tizenhárom évesnél fiatalabb gyerekeket célzó reklámozást teljesen megtiltotta. Svédországban nem megengedett a tizenkét éven aluli gyermekeknek szóló reklámozás, a gyerekműsorok megszakítása reklámokkal és hirdetések sugározása gyerekprogramok előtt és után. Ausztráliában tiltanak mindenfajta reklámozást az iskoláskornál fiatalabb gyereknek szóló műsorok ideje alatt. Finnországban a gyorséttermek hirdetéseikben nem szerepeltethetik az ingyenes játékokat. Dániában, Finnországban és Hollandiában a gyerekműsorok szereplői vagy tévébemondói nem jelenhetnek meg a hirdetésekben.

A tiltakozó szervezete szerint mivel a gyermekek nem tekinthetők döntésképes, szuverén fogyasztóknak, a nekik szóló reklámozás etikai szempontból elfogadhatatlan.

A levelet az alábbi szervezetek írták alá: Tudatos Vásárlók Egyesülete, Reflex Környezetvédő Egyesületet, Hulladék Munkaszövetség, Védegylet, Zöld Fiatalok, Ökológiai Stúdió Alapítványt, Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület – ETK, Középkertért Egyesület (Hajdúböszörmény), Zöld Nők, Nők a Környezetért és Egészségért Egyesület, PME Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület, Kerekerdő Alapítvány, BOCS Alapítvány, Zöld Akció Egyesület, SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, Pécsi Zöld Kör, Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, Tisza Klub, Zöld-Híd Alapítvány, Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör, Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Zöld Forrás Egyesület, Energia Klub, Levegő Munkacsoport, Lanius Természetvédelmi Egyesület, Dráva Szövetség, Somogy Természeti Öröksége Közalapítvány, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, GATE Zöld Klub Egyesület, Galga Környezetvédelmi Egyesület, Magyar Pszichológiai Társaság Neveléslélektani Szekciója, Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, Gaja Környezetvédő Egyesület, Öko Munkacsoport Alapítvány, Fauna Egyesület, Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom, CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Tűzliliom Egyesület, Független Ökológiai Központ, Börzsöny Akciócsoport, Göncöl Szövetség, Pangea Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület, Tölgy Természetvédelmi Egyesület.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.