Új atomfegyvereket telepít Oroszország

A haditechnikai együttműködés elmélyítését ajánlotta Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a NATO-nak, míg Alekszandr Belouszov védelmi miniszter-helyettes beszámolt az első mobil földrészközi rakéták idei rendszerbe állításáról.

A NATO-val való együttműködés melletti döntés helyesnek és gyűmölcsözőnek bizonyult, mert erősítette Oroszország nemzetközi pozícióit - mondta Putyin a nemzetbiztonsági tanács moszkvai ülésén, de újra bírálta a NATO indokolatlan bővítését. A posztszovjet Független Államok Közösségének (FÁK) tagjaira való NATO-befolyás távlata közvetlenül érinti Oroszország és FÁK-tag barátai érdekeit - tette hozzá.

A NATO-orosz együttműködés fő területeinek Putyin a terrorellenes harcot, a tömegpusztító fegyverek terjedésének akadályozását, a drogcsempészés és a szervezett bűnözés üldözését nevezte. Mint mondta, Oroszország és a NATO tervezi az erőik közötti műveleti kompatilibitás, a közös katasztrófavédelmi gyakorlás vizsgálatát. Emellett közvetlen kontaktusok teremtését javasolta a NATO és az (orosz-kazah-kirgiz-tádzsik) Kollektív Védelmi Szerződés Szervezete (ODKB) között.

Belouszov vezérezredes jelezte, hogy az orosz rakétaerők az idén hét Topol-M (SS-27) rakétát állíthatnak szolgálatba, egy részük silókba kerül, a többi viszont mozgékony lesz. A jelenleg egy atomfejrészes Topol-M rakétákat a jövőben akár tíz, vezérelhető robbanófejjel szerelhetik fel, amelyek kijátszhatják a jövendő védelmi rendszereket.

Ezen kívül ez évben két atom-tengeralattjárót felvérteznek a Topol-M tengeri telepítésű változatával, a Bulava (SSN-23) rakétával. Az egyik a még készülő Jurij Dolgorukij, az új Borey-osztály első darabja lesz. A másik a Dmitrij Donszkoj, amelyről a Bulavát először kipróbálták. Végül a légierő kap két új Tu-160-as hadászati bombázót.

Belouszov közölte, hogy az első orosz-kínai hadgyakorlatot augusztus-szeptemberben tartják. A programot orosz területen tervezik meg, a harcászati akciók viszont kínai területen zajlanak majd. A manővereken nagyszámú katona mellett modern légi és tengeri harceszközök (hadászati bombázók és tengeralattjárók) is részt vesznek.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.