A Nemzeti Fórum önálló frakciót akar

Önálló frakciót kíván alapítani a Nemzeti Fórum május 9. után - közölte Lezsák Sándor, az országgyűlési csoport tagja pénteken.

Az MDF-ből kivált és kizárt képviselőkből alakult országgyűlési csoport tagjai a házszabály szerint fél évig, ez év május 9-ig független képviselőként tevékenykednek, s ezt követően alapíthatnak frakciót, vagy csatlakozhatnak más országgyűlési képviselőcsoporthoz - emlékeztetett budapesti sajtóértekezletén Lezsák Sándor.

"Tudomásom szerint valamennyi képviselőtársamnak az a véleménye, hogy önálló frakciót szeretnénk alapítani" - mondta a független képviselő. Hozzátette: ennek jogi és tartalmi feltételeit jelenleg készítik elő.

Közölte azt is: a 2006-os választásokon együtt kívánnak működni a Fidesszel. "Azt, hogy ez milyen kapcsolat lesz a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséggel, ezt ma még nehéz előre megjósolni" - tette hozzá.

Az MTI kérdésére elmondta: jelenleg többféle elképzelésük van arról, milyen formában működjön tovább a Nemzeti Fórum. Mint mondta, amennyiben az MDF leváltaná vezetését, visszatérnének az MDF-frakcióba, "de erre most igen kicsi az esély". Azt is kevéssé látta kivitelezhetőnek, hogy a Fidesz-frakcióhoz csatlakozzanak, mivel, mint mondta, gondolataikat önállóan kívánják megjeleníteni. Szólt arról a lehetőségről, hogy csatlakoznának egy, a Kereszténydemokrata Népppárt (KDNP) által alakított önálló frakcióhoz, illetve közös, KDNP-Nemzeti Fórum frakciót hoznának létre.

Mint mondta, az elképzelések között szerepel az is, hogy a Nemzeti Fórum bejegyezteti magát pártnak, úgynevezett frakciópártot hoz létre, "amelyik kifejezetten olyan szándékkal jön létre, hogy ebben a másfél esztendőben frakcióként tudja képviselni azokat a politikai gondolatokat, törekvéseket, amelyeket konferenciákon különféle formában megfogalmaz".

Lezsák Sándor reményét fejezte ki, hogy szombati ülésén az MDF Országos Választmánya megsemmisíti a párt országos etikai és fegyelmi bizottságának novemberi határozatát, amely kizárta őt és Balogh Lászlót az MDF-ből. Leszögezte: bár független képviselő, csak az MDF vezetésétől független, és továbbra is az MDF tagjának tartja magát mindaddig, amíg a kizárásáról döntés születik.

Szólt arról is: bejegyezték az országgyűlési csoport mögött álló Nemzeti Fórum Egyesületet, és 19 munkacsoportot alakítottak, amelyek a parlamenti munkát segítik, valamint a jövő héttől március közepéig megyei fórumokat is szerveznek valamennyi megyében.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.