Számlarakó-program az új fészekért

Egy tízmilliós építkezés költségét egymillió forinttal is megemelheti az áfás-számla leadásának kötelezettsége, de a minimális többletköltség is több százezer forintra rúg majd.

Egy tízmilliós építkezés költségét egymillió forinttal is megemelheti az áfás-számla leadásának kötelezettsége, de a minimális többletköltség is több százezer forintra rúg majd. A Fészekrakó-program mellékhatásaként február elsejétől minden állami támogatással segített lakásberuházás legalább 70 százalékáról az adóhatóság által minősített vállalkozótól származó számlát kell bemutatni - új lakás vásárlása esetén az erről szóló számla, használt lakás megvétele esetén a tulajdoni lap elegendő lesz. (Az új szabály csak a február elsejét követően igényelt támogatás, illetve hitel esetében érvényes.) Az intézkedés azokat érinti, akik maguk építenek - felújítanak vagy korszerűsítenek.

A bankoknak a február elsejét követően benyújtott igénylések esetén a támogatások (a szocpol) kifizetése, hiteleknél az utolsó részlet átutalása előtt meg kell követelniük az ügyfelektől a számlák bemutatását. Addig nem is folyósíthatják a szükséges összeget, amíg meg nem győződtek arról: az APEH által elfogadott építőipari cégek számláival igazolta ügyfelük a költségeket. A hitelintézetek ugyan nem vizsgálják a számlák tartalmát, de csak olyat fogadhatnak el, amelynek kibocsátója a számla kibocsátásakor adóalanyként szerepelt az APEH nyilvántartásában.

Ezt az ügyfél kétféleképpen igazolhatja - ez a kötelezettség a rendelkezések értelmében őt terheli ugyanis. Egyszerűbb dolga van, ha a vállalkozás szerepel az adóhivatal, illetve a lakáshivatal honlapján a jó adóalanyként regisztrált cégek listáján. Ha a számla kiállításának idején már szerepelt a cég az internetes listán, akkor a papírját a bankok minden további nélkül elfogadják majd. Ám ha nem szerepel - vagy a számla kiállításakor még éppen nem került rá - külön igazolást kell kérni az adóhivataltól.

Arra azonban még jó pár hétig várni kell, hogy az adóhatóságnál létrehozott adatbázisból meg lehessen állapítani, mely vállalkozások számláit fogadják el biztosan a hitelintézetek. Az APEH honlapján csak mostanában jelenhet meg az a nyomtatvány, amelyen a vállalkozások - ha akarnak - bejelentkezhetnek a központi nyilvántartásba. A 05107-es számot viselő hivatalos papíron az adatbázisba bejelentkező cégek vállalják, hogy adószámukat, székhelyüket, nyilvántartásba vételük és esetleges törlésük időpontját az adóhatóság az interneten közzéteszi. A nyilvántartásban szereplő adatokat naponta frissíteni fogja az APEH.

Varga Árpád, az adóhivatal elnökhelyettese szerint a szélesebb körű lista - várhatóan - néhány hétig tartó megjelenése valószínűleg nem okoz majd különösebb nehézséget a lakásvásárlóknak, mivel a Fészekrakó-programban részt vevőknek az utolsó törlesztőrészlet, illetve támogatás folyósításáig kell a vételár hetven százalékát számlával igazolni.

Bejelentkezni viszont a cégeknek, vállalkozásoknak is ajánlatos lesz. A listán nem szereplő cégek ugyanis meglehetős utánjárásra kötelezik a megrendelőiket - könnyen meglehet, hogy éppen ezért választ majd az építkező mást. Varga Árpád elmondta: az adatbázisban nem szereplő vállalkozások bizonylatait csak akkor vehetik figyelembe a bankok, ha az adóhatóság igazolja, hogy működő adóalanyról van szó. A lakásvásárlóknak így minden egyes vállalkozóról, amely nem szerepel a nyilvántartásban, külön igazolást kell kérniük az adóhatóságtól - erre is egy külön nyomtatvány szolgál majd, a 05108-ast a hónap végétől ingyen be lehet szerezni a kirendeltségeken, vagy le lehet majd tölteni az APEH honlapjáról.

Az adatbázis egyben ingyen reklám is az építőipari cégeknek. Az ügyfelek ugyanis az interneten egyből tájékozódhatnak arról, hogy megbízható vállalkozással dolgoztatnak-e - hangsúlyozta az elnökhelyettes. Az építkezőknek mindenképpen az lesz az érdekük, hogy az adóhivatalnál bejelentett, működő vállalkozással dolgoztassanak.

Igaz, erről - ha a kiválasztott vállalkozás nem szerepel az internetes listán - előzetesen nem kaphatnak igazolást. A bankoknak benyújtandó hivatalos APEH-igazolást csak a számla birtokában, tehát utólag lehet kérni. Vagyis: nem listázott céggel nem csak macerás, hanem kockázatos is lehet dolgoztatni. Az egyetlen megoldás, ha - a kiszemelt mester, illetve cég pontos nevének, és adószámának a birtokában - a lakásberuházásra készülő (telefonon vagy levélben) megérdeklődi az adóhatóságnál, hogy működő vállalkozásról van-e szó. Ezt az APEH az adótitok megsértése nélkül közölheti. Mást azonban nem árulhat el.

Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal szerint a garancia nélkül végzett kontár munka visszaszorítását segíti a nagyobb szigor. A Pénzügyminisztérium viszont a GDP egy százalékát elérő adóbevételt remél a kormányrendelet erről szóló, 12. paragrafusától. Ezt a passzust egyébként - tudtuk meg - teljes egészében a pénzügyi tárca készítette: az OLÉH ehhez egyetlen betűt sem tett hozzá.

A piaci szereplők egybehangzóan üdvözölték a szigorításokat, ők a feketepiac visszaszorulását várják. Igaz, a lapunk által megkérdezett építőanyag-kereskedők, építési vállalkozók mindegyike munkatársunktól hallott először a február elejétől hatályos új szabályokról.

A nagy barkácsáruházak arról tájékoztatták lapunkat: még nem készültek fel arra, hogy a számlák mellé igazolást is adjanak vevőiknek, és nem jelentkeztek még be az adóhatóság információs rendszerébe sem. A Praktiker, az Obi vagy a Baumax illetékesei azonban biztosak abban, hogy az áruházak számára nem jelent majd problémát megfelelni az elvárásoknak: a szükséges dokumentumoknak már most is birtokában vannak.

A Raab Karcher Rt.-nél sem tudtak még a néhány nap múlva hatályba lépő új szabályokról. Mindazonáltal Antoni Péter vezérigazgató örömmel fogadta a változások hírét. Mint mondta, régóta lobbiztak már azért, hogy az állami támogatású lakáshiteleknél a kormány követelje meg, hogy a beruházók számlával igazolják költségeiket. Antoni Péter szerint nem normális dolog, hogy jelenleg egy hűtőgépre is több garanciát kap a vásárló, mint a lakására. A változások miatt az építkezés minden bizonnyal megdrágul majd, de cserébe a lakás tulajdonosa biztos lehet abban, hogy a kivitelezővel és az építőanyag-kereskedővel szemben érvényesíteni tudja garanciális igényeit. Szerinte az intézkedéstől a "félfekete" üzletek száma fog visszaesni.

- Ez már valami! - fogadta a készülő változások hírét Havas György, az RW Bautech Hungary Kft. ügyvezetője. A követelmények teljesítése a kisebb építőanyag-kereskedés számára sem okoz problémát, hiszen eddig is számlára értékesítettek, és birtokában vannak a szükséges cégiratoknak is. A vállalkozó a lépéstől a piac tisztulását reméli.

Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet - mondta Pataki Mátyás, az Építőanyag Kereskedők Országos Egyesületének elnöke. Az intézkedés miatt ugyanis az áfát különböző trükkökkel "lenyelő" cégek mozgástere szűkülni fog, ami a szabályszerűen működő vállalkozások számára kétségkívül előnyös lesz. Csakhogy a döntés következménye az építkezés megdrágulása is, ami az építőanyagok iránti kereslet csökkenésével járhat. A kereskedőknek vevőik megtartása érdekében szűkíteni kell az árrésüket, ami a piaci verseny élesedésével jár. A jelenleg működő 1500 építőanyag-kereskedő mindegyikének aligha lesz helye a piacon. Pataki Mátyás Ausztriát hozza példaként, ahol körülbelül száz társaság látja el cseréppel, téglával, cementtel az építkezőket.

A lapunk által megkérdezett építőipari vállalkozókat sem bizonytalanította el az a felvetésünk, miszerint hogy a tőlük kért áfás számlát a hitel feltételei miatt szándékozunk benyújtani a banknak és ezen keresztül az adóhatóságnak. Persze számla nélkül valószínűleg sokuk vállalja - volt, aki az áfa mértékével, volt, aki csak 5-10 százalékot engedett volna az árból -, de mivel a megbízók egy része eddig is sűrűn kért tőlük papírt, önmagában a számlakiállítás nem szokatlan a számukra. Rostás János vállalkozó azon sem csodálkozik, ha a számlán kívül másfajta papírt is kér tőlük az ügyfél. Emlékei szerint az utóbbi időben a magánmegrendelők 15-20 százaléka hitelből fizetett, vagyis nem szokatlan, ha a banki előírásoknak megfelelő papírt kell kiállítania. Ha netán ilyen nincs kéznél, egy telefon, és beszerzi. A hitelekkel kapcsolatos adminisztrációs terheket nem tartja elviselhetetlennek. Egy házépítéssel foglalkozó bt. vezetőjének ma már szinte mindegyik ügyfele hitelből építkezik. Mivel a rendelkezésre álló pénzből általában az ütemtervnél kevesebbet tudnak megvalósítani, a bankok késve fizetnek, így a köztes munkákat neki kell meghiteleznie. A számlán túl tőle eddig nem nagyon kértek semmilyen papírt, de minden nyilvános adatot szívesen bárki rendelkezésére bocsát. Ahhoz, hogy jelenleg milyen a viszonya az APEH-hel, szerinte a hitelnyújtónak semmi köze, vagyis ilyen papírt nem tud adni. Arról, hogy feliratkozhatna egy "minősített kivitelezői" listára, még nem hallott, pedig nagyon jó ötletnek tartja.

Az eddig mindent számla nélkül intéző építkezőknek - feltéve, hogy sehol sem fizettek áfát - 14 százalékos többletköltséget okoz, ha a költségek 70 százalékáról áfás számlát kell hoznia. (Ez annyit jelent, hogy az eddigi kiadásainak több mint feléről kell számlát kérnie, vagyis ezekre ki kell fizetnie az áfát). Tízmilliós építési költségnél ez 1,4 millió forintot jelentene - ám minden szakértő állítja: teljesen áfa- mentesen aligha volt megoldható eddig egy építkezés. Az áfás számla követelése így 300 ezertől egymillió forintig terjedő többletterhet jelent a becslések szerint - tízmilliós építkezéssel számolva. Ez a kisebb összegű támogatások - például az egy gyerekre járó szocpol - felvételét értelmetlenné is teheti.

Pazarlásra ösztönző feltételek?

Az építőipari vállalkozásokat tömörítő szervezetek többsége nem fogadta kitörő örömmel a kormány Fészekrakó-programját. Az ellenzők között találjuk a könnyűszerkezetű házak építőit is. Kárpáti József, az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének Könnyűszerkezet-építő szakmai tagozatának elnökhelyettese nem állítja, hogy a programnak nincs kedvező oldala, de úgy véli: alkotói nem vették figyelembe a lakáspiac jelenlegi gyakorlatát. - A Fészekrakó tovább erősíti a feketegazdaságot, támogatja a számlagyárak működését. Ösztönzi az elavult, bár olcsó technológia életben tartását, a korszerűtlen, rossz hőszigetelésű, így csak drágán üzemeltethető lakások építését - sorolja a Fészekrakó hibáit Kárpáti.

Vegyünk egy gyakorlati példát. Már akadt olyan érdeklődő, aki a húszmillióért felépülő háznak csupán a 15 millió forint 70 százalékáról kért volna számlát, a többit meg áfa nélkül fizette volna. Nem nehéz megjósolni, hogy számos olyan vállalkozás akad, amely meg is teszi ezt. Ha meg az egészet családi kaláka vagy ismerős szaki építi, egyszerűen számlát vesz a szükséges összeg erejéig. A rendeletben megállapított értékhatárok tovább nyomják lefelé az árakat, márpedig az ársatu mindig a minőség rovására megy. A vásárlókat továbbra is az alapterület érdekli elsősorban, márpedig nyomott árak mellett ez legfeljebb olcsó anyagokból, a lehető legalacsonyabb színvonalú kivitelezéssel lehetséges. Így még több lesz a feketemunka és a drágán üzemeltethető lakás. (Sz. A. A.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.