Bácsfi nem járhat egyetemre

Két évig nem folytathatja tanulmányait Bácsfi Diána az Eötvös Loránd Tudományegyetemen - ez a döntés született a tegnapi fegyelmi tárgyaláson. A hungarista vezető fellebbez, és akár a bíróság előtt bizonyítja be: diszkriminálták.

A Magyar Jövő Csoport vezetője ellen tavaly indított fegyelmi eljárást az ELTE Bölcsészettudományi Karának fegyelmi bizottsága. A decemberi első tárgyaláson elhangzott: mivel Bácsfi Diána közszereplései során az ELTE hallgatójaként lép fel, olyan színben tünteti fel az egyetemet, mintha az támogatná az ő tevékenységét. Kárpáti József ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság képviselője szerint azonban az alkotmány mellett az európai emberjogi egyezmény is tiltja, hogy valakit világnézete miatt érjen hátrány. Az egyetem decemberben még a Bácsfi ellen önkényuralmi jelkép használata miatt indult eljárásra hivatkozott, a tegnapi tárgyaláson már azt hozta fel, hogy a diákot kétszer elítélték szabálysértésért. Ismeretes: Bácsfit tavaly októberben két ízben állították elő rendzavarás miatt.

A decemberi tárgyaláson az egyetem részéről elhangzott: a hallgató "világnézete fölháborítja az egész országot", egy olyan eszmét képvisel, amely az ország legsúlyosabb, legszörnyűbb időszakát idézi.

Kárpáti József szerint jogállamban az egyetem nem zárhatja ki a kiemelkedően jó tanuló Bácsfit világnézete, vagy annak hangoztatása miatt. A határozat ellen fellebbezni fognak, és a másodfokú fegyelmi tárgyalás elutasító döntése esetén bírósághoz fordulnak jogorvoslatért. Az emberjogi ügyekben ismert Magyar Helsinki Bizottságban korábban éles vita folyt arról: felvállalható-e egy, a szervezet fölfogásával merőben ellentétes, emberellenes nézeteket valló személy képviselete. Végül arra jutottak, hogy a szerintük egyértelműen diszkriminatív fegyelmi ügyében jogi segítséget nyújtanak neki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.