Davos: AIDS és olajárak

A cudar időjárásra tekintettel Chirac francia elnök az utolsó pillanatban lemondta részvételét, de Párizsból közvetítették beszédét, amelyet az interneten is látni lehetett tegnap délután.

- Azt szeretnénk, hogy a globális gazdaságnak legyen jövője, de ehhez a folyamatokat ellenőrzésünk alatt kell tartanunk, s az emberek számára elviselhetővé, hasznossá kell tennünk - mondta a francia államfő. Chirac a világkereskedelem liberalizációját sürgette, hogy a 2000-ben elfogadott fejlesztési alapelvek - a szegénység, az éhezés felszámolása, a betegségek, különösen az AIDS terjedésének feltartóztatása, az ivóvízellátás megszervezése, az egészségügy és az oktatás hozzáférhetővé tétele - megvalósulhassanak 2015-ig. Az AIDS elleni küzdelem felkarolására új nemzetközi adó bevezetését javasolta, amit a repülőgépek, hajók üzemanyagának, esetleg a repülőjegyek árába építenének be.

Az AIDS-ről a klímaváltozásra és a legszegényebb afrikai országok megsegítésére terelte a figyelmet a személyesen is jelen lévő Tony Blair brit miniszterelnök, aki a nyolcak elnökeként az idei stratégiát is megjelölte.

A fórum hivatalos programjai mellett egyéb események is zajlanak, a vendégek a legkülönfélébb témákban nyilatkoznak meg. Fernando Canales mexikói gazdasági miniszter például azt fejtegette, milyen veszélyekkel jár, ha a jegybankok a dollár helyett más valutákban tartják tartalékaikat. Ez meggyengítheti a dollárt, ami súlyos válságot idézhet elő. E gondolathoz csatlakozott Fred Bergsten, a washingtoni Nemzetközi Gazdaságkutató igazgatója is.

A szaúdi olajminiszter viszont nem válaszolt az újságírói kérdésekre, vajon az OPEC változtat-e vasárnapi ülésén a kitermelési kvótákon. A tagországok helyben hagynák az érvényben lévő mennyiségeket, függetlenül attól, hogy drága az olaj. Az észak-amerikai hóviharok miatt az utóbbi napokban ismét ötven dollár közelébe ért a hordónkénti ár, s tegnap csak azért esett 48 dollár alá, mert viszonylag jó amerikai készletadatok láttak napvilágot.

A gazdasági és politikai elit csúcstalálkozóján Magyarország idén sem képviselteti magát
A gazdasági és politikai elit csúcstalálkozóján Magyarország idén sem képviselteti magát
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.