Drága "fagyibabák"

Mindenre képesek lennének, hogy gyermekük lehessen. Az állam azonban csak részben segíti őket. Több száz pár követel petíciójában nagyobb támogatást a lombikbébiprogramoknak.

- Legszívesebben nekirontottam volna minden terhes nőnek. Folyton csak azt kérdeztem, miért épp nekem nem lehet? - a harmincöt esztendős Andrea és férje a harmadik sikertelen lombikos próbálkozáson van túl. Andrea január elsejével feladta a munkáját is, hogy "rápihenhessen" otthon a következő kísérletre. A cigiről már leszokott, alkoholt nem fogyaszt, a sportot is abbahagyta, nyaralni nem járnak, mert minden pénzük és idejük a remélt gyerekre megy el.

Tizennégy éve élnek boldogan, hat éve próbálkoznak hiába. Gábor borult ki jobban, amikor a nőgyógyász a meddőségi klinikát javasolta. Addigra már túl voltak számos tisztítókúrán, akupunktúrás kezelésen, javasasszonyon. Szexuális életük minden volt, csak nem spontán: Andrea menstruációjától kezdve tizenkét napon át nem voltak együtt, hogy aztán a várható tüszőrepedés idején mindent beleadjanak. Ezután jöttek a gyógyszerek és az injekciók; de semmi nem történt. Csak Andrea lett húsz kilóval több. Nem vagytok eléggé ellazulva, utazzatok el, javasolták a barátok; későn kezdtétek, Andreában túlságosan nagy volt a karriervágy, érveltek a szülők; lehet, hogy más partner után kellene nézni, célozgattak a kollégák; próbáltátok-e természetesen, viccelődtek az ismerősök.

A nemzőképes korú párok tíz-tizenöt százaléka meddő. Magyarországon évente átlagosan 6500 lombikbébi-beavatkozásra kerül sor, de jóval többre lenne szükség. Sok gyermekre vágyó nem jut el a tíz meddőségi centrum valamelyikébe: nem tud róluk, szégyelli, vagy nincs rá pénze. A gyermekvállalás ugyanis anyagi kérdés is: hiába ingyenes a program, ha a többi költség akár a félmilliót is elérheti.

Több internetes fórumon olvasható egy petíció, amelynek aláírói azon háborodtak fel, hogy miközben a politikusok a hazai népességfogyáson búsonganak, nem segítik azokat a párokat, amelyek mindent vállalnának, hogy gyermekük lehessen. Az aláírók azt kérik a kormánytól, hogy támogassa nagyobb mértékben a gyógyszereket, és finanszírozzon a jelenlegi ötnél több lombikkísérletet és egyéb meddőségi kezeléseket is. Ha ugyanis a meddőség oka ismeretlen, de a nő alkalmas a terhességre, a lombik előtt még hat inszeminációt kell vállalni: ennek során a férfitől nyert spermiummal a méhen belül termékenyítik meg a petesejtet. Gábor a kórház pornólapokkal felvidított szobájában készítette el a "mintát", Andrea a negyedik alkalom után kismama lett.

- Minden jelre figyeltem a hasamban, az ötödik héten megvettük az első babaruhákat. Hat hét után vesztettük el Majácskát - Andrea magát vádolta, hogy "megölte" a gyermeket, és nem tudta "beteljesíteni a nőiség értelmét".

Ezután kezdték a lombikot, azaz a petesejt szervezeten kívüli megtermékenyítését. A 27 éve alkalmazott eljárás az esetek huszonöt-harminc százalékában jár sikerrel. Bár a közvélemény a meddőséget női problémának tekinti, a valóságban ez legalább annyira múlik a férfiakon: a hímivarsejt mennyisége és minősége a stressz és az egészségtelen életmód következtében egyre romlik. Az esetek több mint nyolcvan százalékában a gyermektelenség szervi eredetű.

A lombikos módszert fizeti a társadalombiztosítás, ám az odáig vezető utat nem. Egy magánklinikán hat-nyolcezer egy konzultáció, ugyanennyibe kerül a spermavizsgálat, harmincötezer a petevezeték átjárhatóságának vizsgálata, és a vérvételek, valamint az ultrahang mellett fizetni kell az injekciókért is. Habár öt lombik ingyenes, a szükséges gyógyszerekkel együtt a költség akár félmillióra is rúghat. A gyermeket akaró a pénztárcája vastagsága szerint választhat az olcsóbb, de bizonytalanabb szer vagy a drágább, de erősebb között.

Elvirának tizenegy lombikos kísérlete volt. Első gyermeke születésekor orvosi műhiba történt, vélhetően emiatt nem jött össze a következő terhesség. Az első lombik jól indult, a petesejt és a spermák kiváló minősége ellenére mégis negatív lett a teszt. A kórházban azonban másodszor is hibáztak, amikor bal oldali petevezeték-elzáródást állapítottak meg jobb oldali helyett - fordítva nézték a röntgennegatívot. De ez már csak az új kórházban, a második lombik után derült ki. A tizenegyedik beültetés egy még nem törzskönyvezett injekciónak köszönhetően sikerült, majd egy harmadik intézményben egy újabb gyógyszertől elment a tízhetes magzat.

- Ekkor borultam ki először. A gyermeket ki kellett kaparni; az altatóorvos azt hitte, abortálok - mondja Elvira. - Az ismerősök pedig sorra jöttek: "És a kisbaba hol van, csak nem szültél meg, amióta nem láttunk?" Elvira bezárkózott, és sokáig nem ment emberek közé. Majd férjével elkezdték bepótolni, ami a hétévi lombikozás miatt kimaradt az életükből. Nem lesz több gyermekük, törődtek bele.

Aztán Elvira váratlanul teherbe esett. Magyarázat nincs.

A dolog maga

A nő a menzesze második napjától hormontartalmú gyógyszereket injektál magába, hogy petefészkében több petesejt is termelődjön. Ideális esetben 10-15 petéje lesz. A petesejtleszívás előtti estén a nő megkapja az "éjféli injekciót", ami a tüszőrepedést segíti. A másnap reggeli petesejtleszívás altatás nélkül fájdalmas beavatkozás. Még aznap megtermékenyítik a petesejtet a hímivarsejtekkel, siker esetén maximum hármat-négyet hüvelyi úton ültetnek vissza a méhbe. Ha több embrió indul fejlődésnek, amit nem ültetnek be, azt a szülők megsemmisíttethetik vagy felajánlhatják más pároknak, esetleg lefagyasztathatják - a "fagyibabákból" lehet később a kistestvér.

Máriának "illegális" lombikbébije van. A törvény szerint ugyanis csak házastársaknál vagy különnemű élettársaknál alkalmazható az úgynevezett asszisztált reprodukciós eljárás. "Kerülő úton szereztem meg a szükséges papírt" - mondja Mária, aki volt barátja közreműködését kérte. A nyilatkozat egyben apaságot is jelent, ám Mária a gyermek születésekor azt diktálta be: az apa ismeretlen. Joggal bízott abban, hogy senki nem fogja összevetni a két adatot. A Társaság a Szabadságjogokért várhatóan az illetékes minisztériumokhoz fordul, hogy egyedülálló nők számára is tegyék lehetővé a reprodukciós eljárásokat.

A lombikos módszert fizeti a társadalombiztosítás, ám az odáig vezetõ utat nem
A lombikos módszert fizeti a társadalombiztosítás, ám az odáig vezetõ utat nem
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.