Davos és Porto Alegre: két fórum, egy probléma

Mától kétezer-ötszáz politikus, gazdasági és üzleti vezető a svájci Davosban, százhúszezer civil, szakszervezeti aktivista, környezetvédő és szakértő a brazíliai Porto Alegre városában vitatkozik a világ jövőjéről.

A hagyományos év eleji értekezleten politikusok és konszernfőnökök adnak találkozót egymásnak Davosban. A Guardian csípősen megjegyzi, hogy Davos a hely, ahol a globális gazdasági elit zárt ajtók mögött benyújtja a kívánságait a politikai vezetőknek, ám idén látványos nyitottság jellemzi a találkozót, legalábbis látszatra. Számos újságírót hívtak meg rá, közülük többen blogot is vezetnek a fórum honlapján, de a szervezők mondják meg nekik, hogy milyen eseményekre mehetnek be, és melyekre nem. Sőt, olyan sztárokat is elhívtak, mint a U2 frontembere, Bono, aki Bill Gates, Bill Clinton és az afrikai elnök, Thabo Mbeki beszélgetőtársa lesz.

A vezető baloldali brit lap szerint könnyen lehet, hogy eközben zárt ajtók mögött idén is ugyanazokat követelik majd a cégvezetők a politikai elittől, mint minden évben: lazább munkajogi szabályozást, minimális adókat, elnéző szabályokat és további kereskedelmi liberalizációt.

Gyurcsány nem lesz ott

A magyar komrányfő távol marad a rendezvénytől. Batiz András kormányszóvivő szerint "Magyarországról sokan utaznak Davosba, Gyurcsány Ferenc azért nem, mert a meghívásra még a kormányváltás előtt került sor, az invitálás Medgyessy Péternek szólt".

Az AP hírügynökség tudósítója szerint Kína gyors gazdasági fejlődésével, a dollár és az euró árfolyamváltozásaival kapcsolatos problémák uralhatják a davosi fórum gazdasági témáit. Emellett az amerikai deficit és az amerikai fogyasztás okozta jövőbeni gondok is terítékre kerülhetnek. Összesen 220 ülésen vitatkozik két és félezer politikus, gazdasági és üzleti vezető Davosban "reggeltől késő estig".

Chirac megadóztatná a pénzügyi tranzkciókat

A nemzetközi pénzügyi tranzakciókra vagy repülőjegyekre kivetendő kísérleti adó bevezetését javasolta az AIDS elleni küzdelem finanszírozására Jacques Chirac, francia államfő. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kétségbeesés néma szökőárjai, - mint például a munkanélküliség, az éhség, a járványok - sújtják a világot és segítségnyújtásra szólította fel a világgazdasági fórum résztvevőit.

Chirac javaslata már évek óta az egyik legismertebb globalizációkritikus mozgalom jelszava, az ATTAC-é. Míg az elit Davosban tárgyal, a világ mai berendezkedésével leginkább elégedetlen mozgalmak, szakszervezetek, civilek, környezetvédők a braziliai Porto Alegrében adnak találkozót egymásnak. Már ötödik alkalommal rendezik meg Davos-szal párhuzamosan a Társadalmi Világfórumot Porto Alegre városában, amit "ellen-Davos"-nak nevezett el a nemzetközi sajtó.

A világ számos nagy lapja egyszerre tudósít a két helyszínről. Ide 120 ezer embert várnak, és a legfőbb kérdés az, hogy az idei találkozó az elmúlt évekhez hasonlóan főkétn csak a világ bajaira fogja felhívni a figyelmet, vagy javasolnak-e megoldást.

A ZNet hírportál szerint várhatóan döntés születik egy archívum felállításáról, amelyben a megoldási módozatokat fogják gyűjteni a világ válságkezeléséhez: víz, klímaváltozás, szegénység, járványok, multicégek ellenőrzése, környezeztvédelem, háborúk... Felelőtlenség-díjat nyert a Nestlé

Felelőtlenség-díjakat ítélt oda a davosi világgazdasági fórum első napján, a nem kormányzati szervezetek ellenfóruma, a közönségdíjat a svájci Nestlé konszern nyerte el. A világ legnagyobb élelmiszer-ipari cégét számos kolumbiai társadalmi konfliktus kezelése és a csecsemőételek eladásánál alkalmazott módszerei miatt érte bírálat, utóbbi esetben azt rótták fel a civil szervezetek, hogy a szoptatás elhagyására ösztönzik a kismamákat.

Az emberi jogok kategóriában az amerikai Dow Chemical konszern érdemelte ki a felelőtlenség-díjat, a Greenpeace és az International Campaign for Justice in Bhopal egyesület jelölése alapján, az indiai Bhopál város nevében, amelyet az Union Carbide vegyi üzemben bekövetkezett baleset pusztított el 1984. december 3-án.

A gyárból kiszivárgott 40 tonna halált okozó mérges gáz 20 négyzetkilométeres területet borított be. Az első napokban legkevesebb 3500 személy halt meg, és összesen 15 ezer ember vesztette életét, miután belélegezte a fojtó gázt. A hivatalos adatok szerint 800 ezret is elérte azoknak a száma, akiket valamilyen módon sújtott a baleset. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet 22 000-25 000 halottról tud.

A Dow Chemical, amely 2001-ben felvásárolta a Union Carbide-ot, "nem volt hajlandó vállalni a felelősséget a világ legnagyobb vegyi katasztrófájáért" - mondta indoklásában a davosi ellenfórum a díjazott kihirdetésekor.

Környezetvédelmi kategóriában a Royal Dutch/Shell olajkonszern lett a díjnyertes, amely a Friends of Earth civil szervezetnek köszönhette jelölését.

"Bár megígérte, hogy felhagy a gázfáklyák égetésével Nigériában, a konszern nem akarja tiszteletben tartani vállalását és a környezetet. Ráadásul a cég nem tisztított ki szabályosan számos olajkutat, amelyet a Niger torkolatvidékén fúrt 1956 óta" - ostorozta a vállalatot a davosi ellenfórum.

A munka kategóriában az amerikai Wal-Mart, a világ első számú áruházlánca vitte el a pálmát a Clean Clothes Campaign jelölése nyomán. "A Wal-Mart afrikai és ázsiai textilüzemeiben elfogadhatatlanok a munkakörülmények, kezdve a rendszeres túlóráktól egészen a mélyen a létfenntartási szint alatti bérekig" - hangsúlyozta az ellenfórum.

(forrás: MTI, NOL)

Meghívottak a Fórum nyitónapján
Meghívottak a Fórum nyitónapján
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.