Hiányosságok az e-kereskedelemben

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, a közelmúltban 100 elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weboldal tevékenységét vizsgálta meg és 86-nál állapította meg, hogy hiányzik valamely szükséges információ - közölte az FvF szerdán.

A 2004 novemberében lefolytatott vizsgálat által megállapított mulasztások jelentős részét tette ki, hogy nem tüntették fel a vállalkozások azonosítását lehetővé tevő adatokat - hiányzott a megnevezés, a székhely, a nyilvántartási szám, az adószám vagy a telefonszám - derül ki a vizsgálati jelentésből.

A megvizsgált webhelyek adatai, illetőleg a nyilvántartás összevetése alapján megállapították, hogy a kifejezetten csomagküldő kereskedésnek minősülő 80 internetes áruházból mindössze 11 rendelkezik az engedélyezési hatóság nyilvántartási számával.

A jelentés tanúsága szerint a vásárló sok buktatóval találkozhat, amennyiben interneten vásárol. A vásárlás bizonytalanságát növeli, hogy sok helyen semmiféle, vagy elégtelen információt lehet találni a kereskedőről, ami különösen akkor problémás, ha a nem megfelelő minőségű áru miatt a vevő reklamálni szeretne.

A mulasztások másik számottevő része a fogyasztót megillető speciális elállási lehetőségről, illetőleg a szavatossági és a jótállási alapjogosítványokról történő vásárlói tájékoztatás hiányával állnak összefüggésben. Sok vevő nincs tisztában azzal, hogy a kézhezvétel után 8 napig indoklás és ellentételezés nélkül elállhat a szerződéstől.

Az ellenőrzések további negatív tapasztalata az volt, hogy 9 olyan sms-szolgáltatásokat - operátorlogók, csengőhangok letöltése - kínáló weblapot találtak, amelyek a szolgáltatóra vonatkozó adatokat még részlegesen sem tartalmazták.

A fogyasztóvédők kisebb számban találkoztak olyan elektronikus üzletekkel, amelyek a fogyasztó által megrendelt áru vételáráról, a választható futárszolgálat költségéről, a vállalkozás által külön felszámított csomagolási díjról nem adnak előzetesen tájékoztatást.

Az FvF ellenőrei több esetben fedtek fel olyan esetet, amikor a webáruházak különleges ajánlataik, rendkívüli akcióik termékei mellett a forgalmi adó nélküli nettó árakat tüntetik fel.

Ezek mellett a fogyasztóvédők felfedeztek jogszabályba ütköző internetes dohányreklámozást, továbbá olyan termékek forgalmazását, amelyeket hormon, szteroid tartalmuk miatt tilos fogalmazni.

Az ellenőrzött egységekről az FvF adatbázist készített. Ennek bővítése és utólagos ellenőrzése folyamatos lesz - ígéri a felügyelet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.