Hófúvások elsősorban Nyugat-Magyarországon

Az ország nagy részén az éjszaka kezdődött havazás lelassította mind a közúti, mind pedig a vasúti közlekedést. A helyenként erős széllel is együtt járó hóesés egyelőre két Zala megyei települést zárt el a külvilágtól, de a helyzet percről percre változik.

A havazás nem okoz drámai helyzetet, a téli időjárásnak megfelelő útviszonyok alakultak ki az országban, elsősorban a déli, délnyugati, nyugati megyékben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Komolyabb gondok csak Vas és Zala megye egyes területein tapasztalhatók, ahol a közutak eltakarítását a viharos szél is tovább nehezíti.Elzárt település csak Zala megyében van: jelenleg Kerecseny és Orosztony nem közelíthető meg közúton. Négy mellékút járhatatlan, valamennyi Vas megyében: Karakó-Jánosháza, Jánosháza-Duka, Boba-Nemeskocs valamint Kemenesszentmárton-Melserát között.

Az ország középső részén, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megye, valamint a főváros térségében a havazás ugyan nehezíti, lassítja a közlekedést, de nincs különösebb probléma. A csúszós, latyakos utak járhatók, de a mellékutakon már nehezebb a közlekedés.

Borsod, Szabolcs-Szatmár, Szolnok megye területein kisebb a havazás, de a Bükk hegység egyes területein gondot okoz a szeles időjárás, a hóátfúvások.

A délelőtt folyamán 50 tűzoltóautó vonult ki országszerte olyan elakadt gépjárművek mentéséhez, melyek utakat zártak el. Elsősorban koccanások, árokba csúszások voltak jellemzőek; kamionok, teherautók fordultak keresztbe, utánfutóik "bebicskáztak", így forgalmi akadályokat képeztek.

A főutak többsége a folyamatos gépi tisztítás ellenére havas, a mellékutakra pedig még nem jutottak el a gépek. Az Útinform azt kéri, hogy az autósok csak akkor induljanak el, ha nagyon szükséges. A havas, latyakos, esetenként csúszós utakon romlottak a látási viszonyok.

Kötelező lesz a hólánc használata szerda déltől a 6-os főúton, a Baranya és Tolna megyében közlekedő járműveknek.

Budapesten is lelassult a tömegközlekedés, de a buszok és villamosok mindenhol járnak. Pest megyében szórványosan havazik, a legtöbb hó Dabas és Szentendre környékén esett.

A Balatonon a jegesedés miatt leállt a komp.

Az autópályák burkolata általában hókásás, latyakos, a legtöbb helyen a külső sávot letakarították.

A távolsági buszokkal utazóknak is késésekkel kell számolniuk, így például 20-25 perccel hosszabb a menetidő Békés megyében.

A vonatközlekedésben 5-10 perces késések vannak országszerte, de komolyabb fennakadás a vasútvonalakon csak a Dunántúl nyugati felében és Békéscsaba térségében van, ahol a mellékvonalakon a vonatok 100 percet is késhetnek.A Mávinform közlése szerint Budapest körzetében nincsenek fennakadások a vasúti közlekedésben, de 10-15 perces késésekre itt is lehet számítani.

A Ferihegyi repülőtérre kisebb-nagyobb késésekkel érkeznek ugyan a járatok a nyugat-európai városokból, de Budapestről időben szállnak fel a gépek.

A magyarországi határátkelőhelyek egyelőre jól megközelíthetők, de a havazás miatt egyes határszakaszokon ellenőrzik a járművek téli felszereltségét, s ennek hiányában korlátozzák a ki- és a belépést.

Az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint rendkívüli iskolai szünetet rendelhetnek el a jegyzők, ha úgy ítélik meg, hogy a havazás miatt a tanulók nem tudnak eljutni az iskolába.


(MTI)

Hóeltakarítás hajnalban
Hóeltakarítás hajnalban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.