Vizsgálódás közben tüntették ki

Bár keddre ígérték, tegnap nem zárult le az a belső vizsgálat, amelyet a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Középiskolában indítottak. Gémesi Tibor, az iskola igazgatója hétfőn kitüntetést vett át Szita Károlytól.

A kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Középiskola akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor az internetre felkerült az a hangfelvétel, amelyen Cs. István matematika-fizika szakos tanár az egyik órán kiállt az ügynökmúlttal vádolt Szita Károly kaposvári polgármester mellett. A felvétel szerint "mocskos szarháziaknak" nevezte az újságírókat, akikről azt állította, hogy ma bármit leírhatnak. Azt is kijelentette: géppisztollyal kellene lelőni a pletykálkodókat.

A hangszalag nyilvánosságra kerülése után belső vizsgálatot kezdeményezett az ügyben Gémesi Tibor, a középiskola igazgatója. Annak eredményéről tegnap kellett volna beszámolnia, de ezt nem tette meg. Arra hivatkozott, hogy néhány körülményt még tisztázniuk kell, hogy mit, azt nem árulta el. Időközben kiderült: a hangfelvételen hallható tanár korábban bántalmazta diákjait. Emiatt egyszer fegyelmit kapott.

A középiskolában történtekért több szocialista és a Somogyért Egyesület két önkormányzati képviselője is kezdeményezte a város oktatási és kulturális bizottságának soron kívüli összehívását. Harján Dávid szocialista képviselő pedig a jegyzőtől kért állásfoglalást arról: törvényes-e az iskolában zajló vizsgálat, ahol a diákoknak névvel ellátott nyilatkozatot kell tenniük arról, valóban hallották-e órán az internetre felvitt szöveget.

Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman tudósítónkkal közölte: több diák és szülő is panasszal élt már hivatalánál az iskolában történtek miatt. Az ombudsani vizsgálat folyamatban van.

Eközben életműve elismeréséért Arany Katedra díjban részesült Gémesi Tibor iskolaigazgató. A kitüntetést Szita Károly adta át hétfőn. Az oktatási tárca sajtóosztályán elmondták: az Arany Katedra díjat az intézményfenntartó önkormányzat javaslatára egy tizenhat tagú, a pedagógusok szakmai szervezeteinek képviselőiből álló kuratórium ítéli oda. E döntést az oktatási miniszter nem szokta felülbírálni. A díj átadásának időpontja az önkormányzat vezetésétől függ.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.