A Mazsihisz illőnek tartotta Gyurcsány beszédét

A helyhez és az alkalomhoz illőnek tartotta a kormányfő beszédét a zsidó közösség a budapesti gettó felszabadításának 60. évfordulóján tartott megemlékezésen - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kedden az MTI-vel.

"Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közösség egyetértésével szólalt fel keresztény magyar emberként. A Dohány utcai Zsinagógában elmondott emlékbeszédét közösségünk a helyhez és az alkalomhoz illőnek tartotta" - olvasható az MTI-hez eljuttatott, a Magyar Nemzet aznapi írása kapcsán kiadott közleményben. A Mazsihisz közölte: Izrael államának országos főrabbija, Jonah Metzger személyesen fejezte ki köszönetét az elmondottakért Gyurcsány Ferencnek.

"A rendszerváltás óta minden, hivatalban lévő miniszterelnök előtt adott volt a lehetőség, hogy a gettó-emlékünnepségen jelenlétével álljon mellénk az emlékezésben, és tiszta, őszinte gondolataival erősítse a zsidó közösséget" - írta a szervezet. Hozzátette: "megdöbbentő, hogy az a sajtóorgánum, mely a zsidóságot nem hordozza a tenyerén, most megpróbál bennünket, védelmébe, venni egy olyan emberrel szemben, aki megtette azt, ami minden igaz emberként gondolkodótól elvárható".

A Magyar Nemzet a Mazsihisz egyik, neve mellőzését kérő tagjának nyilatkozatára hivatkozva azt írta: "súlyos tévedései miatt napokig téma volt a zsidó felekezeten belül a vallási kérdésekben tájékozatlannak nem először bizonyuló Gyurcsány Ferenc" január 18-án elmondott ünnepi beszéde.

A cikk szerint a Mazsihisz-tag egyebek között azt bírálta, hogy "Gyurcsány Ferenc egy olyan vallás istentiszteleti helyén, felekezeti vezetői és hívei előtt beszélt Megváltóról, amely vallás követői még csak várják az ő eljövetelét".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.