Tizenhárom év anyagyilkosságért

Emberölésért tizenhárom év börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában Németh Lajost, aki tavaly Szombathelyen agyonverte édesanyját.

A tényállás szerint a 42 éves, italozó életmódot folytató férfi 74 éves édesanyjával élt együtt a vasi megyeszékhelyen. Az asszony egészségi állapota fokozatosan romlott, ráadásul fia, segítség helyett rendszeresen bántalmazta őt.

Az anya 2004 elejétől ágyhoz volt kötve. Annak ellenére, hogy nem tudta ellátni önmagát, Németh Lajos továbbra sem gondozta, nem cserélte ki ágyneműjét, nem hívott hozzá orvost, megverte viszont mindannyiszor, amikor a kocsmából hazatért és megérezte az ellátatlansággal járó szagokat.

A férfi tavaly március 25-én, italozást követően először szidalmazni kezdte édesanyját, majd többször megütötte, megrúgta, és fojtogatta, s mikor az idős nő elhallgatott, lefeküdt aludni. Az asszony még az éjszaka folyamán belehalt a verés okozta sérülésekbe.

Németh Lajos másnap reggel sikertelenül próbált sört tölteni édesanyja szájába, majd ismét kocsmázni indult. Amikor visszatért, észrevette, hogy az asszony nem lélegzik. Ekkor kiment az utcára, ahol járókelőkkel közölte: meghalt az édesanyja.

Az első fokon korábban eljárt Vas Megyei Bíróság az anyagyilkost különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek, amiért 13 év fegyházbüntetéssel sújtotta.

A táblabíróság Makai Lajos vezette büntető tanácsa ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy Németh Lajos alkoholizmusa miatt csak részben tudta felmérni cselekedetei súlyát, ezért az ítélet minősítését emberölésre, a szabadságvesztés fokozatát pedig börtönre változtatta.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.