Erős havazás kezdődött Nyugat-Magyarországon

Hétfőn este megkezdődött a havazás Vas megyében, a főutak hókásásak, a mellékutak havasak, de egyelőre minden út járható. Európa nagy részén már tombol a tél.

Eddig 8-10 centiméternyi hó hullott le, az Őrségben és Vasvár környékén a hó vastagsága eléri a 12-13 centimétert is. Hétfőn a kora esti órákban kezdett havazni, a közútkezelők a főutakat sózzák, a mellékutakat homokkal szórják. Egyelőre nincs fennakadás a közlekedésben, minden út járható, de az észak-északnyugati szél megerősödésére számítanak, ami hóátfúvásokat okozhat.

Az előrejelzések szerint kedden további 10-12 centiméternyi hóra számítanak, és szerda estig jelentősebb havazás is lehet, akár 25-50 centiméternyi hó is hullhat. Eddig sem az autóbusz-, sem a vonatközlekedésben nem okozott fennakadást a havazás.

Európa legtöbb országában már tombol a tél

Nyugat- és Dél-Európa több országában szélsőséges téli időjárás uralkodik, havazással, heves szélrohamokkal, rendkívül nehéz útviszonyokkal. Az időjárásnak több sebesültje és halálos áldozata is van.

A napfényes Spanyolországban több mint tíz fokot zuhant a hőmérséklet, az ottani éghajlathoz képest valóságos szibériai hideg honol. A Pireneusokban kedden rádiójelentések szerint mínusz 15 fokot mértek, Mallorca szigetén fagypontra zuhant a hőmérséklet, és délben sem emelkedett a hőmérő higanyszála plusz hat fok fölé. A sziget egyes területein havazott, három hegyi utat le is zártak. A hatóságok külön felszólították a prostituáltakat, hogy a hideg miatt ne álljanak ki az utcákra.

Spanyolországban a havazások miatt hét országutat lezártak, huszonkét úton csak hólánccal lehet közlekedni. Az ország északi részén a RENFE állami vasúttársaság átmenetileg több vonalon szünetelteti a közlekedést. A kormány 6 ezer főnyi polgárőrséget mozgósított, 675 hóekét vetett be, és 60 ezer tonna sót készített elő, hogy megbirkózzon a szerdán és csütörtökön az északi és középső országrészekben várható mínusz 15 fokos hideghullámmal.

Nyugat-Európa legtöbb országát kedden is hó takarta, és a hideghullám még több napig eltarthat. Bordeaux központjában keddre virradóra megfagyott egy 44 éves hajléktalan asszony. Ausztriában a havazások következtében számos közúti baleset történt az A1-es autópályán. Törökországban az eljegesedett utakon számos súlyos, és néhány halálos baleset is történt, az ország középső részén utak százai járhatatlanok, és sok település el van zárva a külvilágtól, a keleti és délkeleti hegyvidékeken a hóesés okoz súlyos gondokat.

Macedóniában a havazás következtében mintegy 200 baleset történt az utakon, és az ország egész területén megnehezedett a közlekedés. Koszovóban a rendőrség 24 óra alatt több mint száz közlekedési balesetet regisztrált. Bulgáriában az első nagy téli havazás nyomán szintén rekord számú baleset történt, köztük egy halálos kimenetelű. Horvátország több körzetében az időjárási viszonyok akadályozzák a közúti és tengeri közlekedést, az ország középső részeiben a hótakaró vastagsága helyenként eléri a 60 centimétert. A szintén hó borította Csehországban és Lengyelországban egyelőre járhatók az utak.

(MTI)

Sózzák az utcákat Nagykanizsán
Sózzák az utcákat Nagykanizsán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.