Az emlősök negyede eltűnhet

Vészjósló helyzetértékelést adott a Föld élővilágának állapotáról az UNESCO Párizsban zajló biodiverzitás-konferenciája. Az élővilág sokféleségének megőrzési lehetőségeivel foglalkozó tanácskozáson elhangzottak szerint immár nyilvánvaló, hogy az élőlények képtelenek alkalmazkodni az ember természetátalakító tevékenységéhez.

Klaus Töpfer, az ENSZ környezetvédelmi programjának igazgatója egyértelmű kapcsolatra mutatott rá a szökőár-katasztrófa, és a partok természetes védelméről gondoskodó mangróveerdők és a korallzátonyok elpusztítása között. Legalább ilyen riasztó, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) "vörös listájára" már több mint 15 ezer kihalás előtt álló növény- és állatfaj került fel. Ma már csak fényképek emlékeztetnek a tasmaniai tigrisre vagy a röpképtelen, madagaszkári dodo madárra - utóbbi utolsó példányát 1861-ben pusztították el. Jelenleg minden negyedik emlősfajt és harmadik kétéltűfajt valamint minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti. Ismereteink szerint 784 ismert állat- és növényfaj tekinthető véglegesen kihaltnak, 60 további pedig csak fogságban található. A valóságos pusztítás azonban ennél nagyságrendekkel nagyobb is lehet.

A tudomány eddig 1,75 millió fajt azonosított, a fajok tényleges számát 10 és 30 millió közé teszik. A kutatók minden évben több mint 10 ezer eddig ismeretlen fajt fedeznek fel, főleg rovarokat és bogárféléket. Minden egyes kihalt trópusi növényfajjal együtt 30 másik vele élő faj tűnik el. Minden kipusztult trópusi fafaj 400 vele élő állat- és növényfajt ránt magával. Ehhez nem is kell mindig közvetlen emberi beavatkozás: pusztán a klímaváltozás következtében a fajok 15-37 százaléka halhat ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.