Kijev új viszonyt akar Moszkvával

A vasárnap beiktatott ukrán elnök épp csak leemelte kezét az első ukrán nyelvű bibliáról, levetette a narancssárga sálat, és azonnal Oroszországba utazott, első hivatalos útjára.

Viktor Juscsenko egynapos villámlátogatásán "kölcsönös tiszteleten alapuló ésszerű, gyümölcsöző" kapcsolat kialakítását szorgalmazta az iránta bizalmatlan Moszkvával, amely a választások alatt Juscsenko ellenfelét, Viktor Janukovicsot támogatta.

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva nagyra értékeli, hogy Ukrajna elnöke először Moszkvába látogatott. - Ez a két ország szoros kapcsolatáról tanúskodik, amelyet semmi sem lazíthat meg - jelentette ki Szergej Lavrov.

Az új államfő ugyanakkor - elismerve, hogy Oroszország nélkülözhetetlen partnere Ukrajnának - egyértelművé tette, hogy távolságot kíván tartani Moszkvától. Nem sokkal elutazása előtt a Kreml által nacionalistának tartott Julia Timosenkót nevezte ki ügyvezető kormányfővé. (A végleges miniszterelnöki kinevezéshez parlamenti jóváhagyás is szükséges.) A választási küzdelemben Juscsenko mellett kiálló 44 éves politikus-üzletaszszony ellen Oroszországban körözés van érvényben, orosz tisztviselők megvesztegetésének vádjával. Juscsenko Petro Porosenkót a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárává tette meg.

Az EU-tagságot célul kitűző ukrán vezetésnek azonban óvatosan kell egyensúlyoznia az Európai Unió és Moszkva között: a nyugati szálak szorosabbra fűzése mellett számolnia kell Kelet-Ukrajna lakosságának oroszbarát érzelmeivel is.

A Vlagyimir Putyinnal tárgyaló ukrán államfő a gazdasági kapcsolatok rendezését tekintette elsőrendű feladatának az orosz elnökkel folytatott tárgyalásán - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly elérte a 16 milliárd dollárt. Ukrajna külkereskedelmének 60 százalékát Oroszországgal bonyolítja le. A felek különös figyelmet szentelnek a Moszkva számára fontos orosz-ukrán-fehérorosz-kazah Egységes Gazdasági Térség (EGT) megerősítésének. Az EGT létrehozásáról szóló dokumentumokat még Juscsenko elődje, Leonyid Kucsma írta alá. Putyin a személyek, a tőke és a munkaerő szabad áramlását szeretné előmozdítani a szervezeten belül. Az EGT kiteljesítése azonban jelentősen megnehezítené Ukrajna EU-integrációját. Ha Kijev meg akarja őrizni az esélyét az EU-tagságra, akkor az EGT-ben játszott szerepét korlátoznia kell - jelenti az MTI.

A találkozón Oroszország biztosítékot vár Kijevtől arra, hogy továbbra is használhatja a fekete-tengeri flottájának helyet adó szevasztopoli katonai bázist.

Az ukrán államfő nem először találkozott az orosz elnökkel: 2000-ben egyéves miniszterelnöksége alatt Juscsenko már tárgyalt Putyinnal. A választások után lehűlt viszony javításának jó alapot adhat, hogy Oroszországban elismerik: Juscsenko rövid kormányfői időszaka alatt jelentős fejlődésnek indult a két ország közötti kereskedelem, és Kijev ekkor kezdte meg az orosz kőolaj- és földgázszállítás miatti adóssága törlesztését.

Az egynapos vizit után Juscsenko ma Strasbourgba látogat, ahol az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ülésszakán szólal fel. Ez után egyenesen Varsóba utazik. Lengyelország, amellett hogy aktív támogatást nyújtott neki a választások alatt, határozottan szorgalmazza, hogy az EU mielőbb kezdje meg Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat.

Egy nappal az új ukrán államfő moszkvai vizitje előtt a választásokon vereséget szenvedett Viktor Janukovics tárgyalt Vlagyimir Putyinnal - jelenti a Regnum orosz hírügynökség. Információk szerint Janukovics a 2006. márciusi ukrán parlamenti választásokhoz kérte Moszkva támogatását. Ha az ukrán törvényhozásba a legtöbb képviselőt a Janukovics blokkja küldhetné, akkor a politikus pályázhatna a kormányfői posztra. A találkozó tényét más források nem erősítették meg, azt azonban elismerték, hogy Janukovics néhány napra külföldre utazott.

Viktor Juscsenko és Vlagyimir Putyin kézfogása a Kremlben
Viktor Juscsenko és Vlagyimir Putyin kézfogása a Kremlben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.