Magyarországon lassul a fogyasztás üteme

Az Európai Unió új közép-kelet-európai tagállamaiban a fogyasztás továbbra is gyorsabban nő, mint a régi tagországokban, különösen a kiskereskedelemben.

Az idén néhány országban némileg lassulhat a fogyasztás növekedése, hosszútávon azonban 2-3 százalékkal meghaladhatja a régi tagországok átlagát - tette közzé elemzésében a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) elemzésében.

A tanulmány szerint különösen a lakásra, autóra, szabadidőre és utazásra fordított kiadások emelkedtek az új tagországokban. A fogyasztás az inflációtól megtisztítva összességében 4 százalékkal nőtt tavaly az EU-hoz újonnan csatlakozott nyolc kelet-európai országban, a tagjelölt országokban - Bulgária, Románia, Horvátország - 7 százalékkal.

Ez azt jelenti, hogy a magánfogyasztás a kilenc új tagországban 17 százalékkal nőtt 2000 óta, a tagjelölt országokban pedig 27 százalékkal. Ugyanebben az időszakban a régi EU-országokban 7 százalékkal bővült a fogyasztás.

A kiskereskedelmet tekintve még nagyobb az eltérés: a tizenötöknél 2000-2004 között az inflációt nem számítva 7 százalékkal nőtt a forgalom, az új tagországokban 20 százalékkal.

Különösen gyorsan bővült a forgalom a balti államokban, Magyarországon és Szlovéniában.

Az idén reálértékben 4 százalékos fogyasztásnövekedést prognosztizál a BA-CA az új tagállamokban, és 6,4 százalékot a tagjelölteknél. 2006-ban 4,3, illetve 7,2 százalékos bővülést várnak.

A fogyasztás növekedése elsősorban azokban az országokban fog lassulni, ahol az elmúlt években erőteljesen nőttek a jövedelmek - például Magyarországon -, vagy gyorsan bővültek a lakossági hitelek, például Horvátországban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.