Kamatcsökkentés: fél százalékot vár a piac

A kamatdöntések hete lesz a mostani Közép-Európában: az elemzői várakozások szerint Magyarországon várhatóan csökken, Lengyelországban és Csehországban szinten marad a jegybanki alapkamat.

Magyarország esetében a befektetők és az elemzők biztosra veszik, hogy ma a jegybank 9,0 százalékra csökkenti a kamatot a jelenlegi 9,5-ről, ami a legmagasabb az Európai Unióban. A kamatcsökkentési várakozást egyebek között az erősíti, hogy az infláció folyamatosan és a vártnál nagyobb mértékben csökken, miközben a forint továbbra is erős annak ellenére, hogy a kormány gyengébb forintot szeretne. A Dow Jones által megkérdezett 14 elemző közül csupán egy számított arra, hogy hétfőn a monetáris tanács szinten tartja a kamatot, további egy szakértő 0,75 százalékpontos vágást várt.

A túlnyomó többség által várt fél- százalékos kamatcsökkentést várhatóan újabbak követik. Februárban és márciusban szintén lehet kamatvágás, aminek a mértéke mindkét esetben elérheti az újabb fél százalékot, mivel az infláció tovább gyengül; ezután azonban a kamatszint alig mérséklődik tovább az év végéig, mert egy túl nagy és túl gyors kamatgyengítésnek a forint látná a kárát - állítják az elemzők.

Lengyelországban szerdán döntenek a kamatról, ami a piac szerint legalább áprilisig 6,50 százalék marad. A megkérdezett kilenc banki szakértő közül öt arra számít, hogy az év végéig a jelenlegi kamatszint fél-egy százalékkal mérséklődik. A cseh jegybank csütörtökön dönt az alapkamatról. Szakértők szerint a jegybank az általános várakozásoknak megfelelően 2,5 százalékon tartja a kamatot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.