Feloszlatták az összes Vas megyei szervezetet

Tisztázás helyett tiszta lapot követel a párt vezetősége Vasban: minden megyei pártszervezetet feloszlatott. Hiller István szerint nem véletlen, hogy mindez éppen most történik.

Az MSZP országos etikai bizottsága szombaton nem bogozgatta a szálakat a vasi ügyek kapcsán: átvágta a gordiuszi csomót azzal, hogy feloszlatta a párt Vas megyei szervezeteit. Az újabb feltáró vizsgálat így tehát elmarad: ezen az úton nem fogják kideríteni, miként alakulhatott ki Vas megyében olyan helyzet, hogy a rendőrség fiktív alapszervezetek létrehozásával vádolja a megyei elnököt és egy volt képviselőt, Zuschlag Jánost, ahogy továbbra is homály fedi azt, miként fordulhatott elő, hogy megverték és - állítása szerint - megerőszakolták a párt ifjúsági szervezetének megyei vezetőjét. A régi és az új pártvezetés közötti ellentétet - amely állítólag nemcsak Vasban, hanem több más megyében, sőt a pártvezetésben is probléma - teljes körű tisztújítás kiírásával próbálja feloldani az MSZP vezetősége.

A vasi ügy tétje minden szempontból nagy: nem véletlen, hogy Hiller István pártelnök egy szombati rádióinterjúban arról beszélt, hogy az MSZP-ben vannak, akiknek a célja az, hogy az ő pozícióját gyengítsék. "Mit gondolnak, Vas megye is valamilyen véletlen folytán most kerül előtérbe? Én nem hiszek a véletlenekben" - fogalmazott. Kétségtelen, hogy Hiller eddigi legerőteljesebb próbája ez az ügy. Tény az is, hogy a kritikus történések sokkal korábbiak, mégis Hiller elnökké választása óta kerültek reflektorfénybe. Az előzményekhez tartozik, hogy Vas megyében egy fiatal politikusokból álló csoport a sikeres vállalkozó Tóth Csaba vezetésével átvette a megyei szervezet irányítását a "régiektől", akiket a legtöbben Ipkovich György szombathelyi polgármesterrel azonosítanak. A rendőrség azzal vádolja Tóthot és Zuschlagot, hogy előretörésükben része volt annak is, hogy fiktív alapszervezeteket hoztak létre. (Tény, hogy visszaemlékezések szerint egy hónap alatt tizenhárom új alapszervezet alakult a megyében.) Ennek azért van jelentősége, mert így kerülhettek többségbe az "újak, a lendületes fiatalok". A régiek egy ideig nem tudtak mit kezdeni ezzel a helyzettel, majd a csapásra ellencsapásokkal válaszoltak. A helyzet odáig fajult - bár az nem állítható biztosan, hogy a csapás-ellencsapás rendszerben -, hogy a megyei Fibisz-szervezet egyik vezetőjét megverték és állítólag megerőszakolták. Erről ő levélben tájékoztatta Hillert. Bár a párt országos etikai bizottsága korábban nem talált kifogásolni valót a Vas megyei ügyekben, Hiller új vizsgálatot kezdeményezett. Ez ért véget szombaton a salamoni döntéssel, amelyet a pártelnök jelentett be. Hiller közölte: a Vas megyei területi szervezetet és a huszonhat helyi szervezetet érintő tisztújításra tavasszal kerül sor, az új elnököt megválasztó megyei küldöttgyűlésen ő maga is jelen lesz.

Hillernek nem ez lesz az egyetlen erőpróbája: miként arról beszámoltunk, vannak arra utaló jelek, hogy Bács-Kiskun megyében is fiktív alapszervezeteket hoztak létre, méghozzá éppen a Vasban is érintett Zuschlag közreműködésével. Hiller erre azt mondta: "Minden olyan kérdésben, ahol feszültség keletkezik, előzetes megbeszélést kezdeményezünk."

Az egymással szemben álló megyei és szombathelyi vezetők elfogadják az etikai bizottság határozatát, azt egyikük sem éli meg személyes vereségként. Tudósítónk kérdésére Tóth Csaba úgy fogalmazott: most mindenki tiszta lappal indulhat, és megmutathatja, mire is képes. Ipkovich György azt mondta: a határozat lehetőséget nyújt a párt működési zavarainak a felszámolására.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.