Az MSZP feloszlatja Vas megyei szervezeteit

Az MSZP etikai bizottságának kezdeményezésére a párt elnöksége feloszlatja Vas megyei szervezeteit - jelentette be Hiller István, az MSZP elnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón. Az új, teljes körű tisztújításra a tavasz folyamán kerül sor - közölte Hiller.

Budapesti sajtótájékoztatóján az MSZP elnöke, elmondta, hogy a szocialista párt országos etikai és egyeztető bizottságának ülésén a Vas megyei területi szervezet és a 26 Vas megyei helyi szervezet feloszlatása mellett foglaltak állást.

"Új, teljes körű tisztújítást kezdeményezünk" - mondta a pártelnök, és hozzátette: erre tavasszal kerül sor, és az új elnököt megválasztó megyei küldöttgyűlésen ő maga is jelen lesz.

Hiller István az etikai bizottság döntésének technikai végrehajtásáról elmondta: a bizottság az elnökséghez fordul a döntéssel, az elnökség pedig kezdeményezi a területi szervezet és a 26 helyi szervezet feloszlatását, majd tisztújítást ír ki. Hozzátette: a párt elnöksége jövő hétvégi, kétnapos ülésén határozza meg az időpontokat.

"Erős és sikeres szocialista pártot akarunk. Minden megyében, mindenütt, Vas megyében is" - jelentette ki. "Nem tűrjük és tűrhetjük a botrányokat sehol. A botrányok helyett világosan működő, szabályosan és minden etikai normát betartó szervezeteknek van csak esélyük arra, hogy sikeresen szerepeljenek" - mondta Hiller István.

Kérdésre válaszolva a pártelnök közölte, hogy a döntés után újabb vizsgálat szükségtelen. Mint hangsúlyozta, a tisztújítás teljes, az alapoktól kezdődő újjászervezés lesz.

"Mindenki, aki a szocialista pártnak tagja, ebben az építkezésben részt vehet" - fűzte hozzá, kiegészítve azzal, hogy szankciók ebben az ügyben a továbbiakban nem várhatók.

Egy másik kérdésre azt válaszolta, hogy az esetről és az ügy részleteiről december 22. óta tud. Az etikai bizottságot a múlt héten kérte fel, hogy vizsgálja ki az ügyet. A vizsgálatot az alapszabály szerint gyorsabban nem lehetett volna elvégezni - jegyezte meg.

A Történeti Levéltárról szóló törvény módosítására vonatkozó kérdésre azt mondta: az MSZP a javaslat benyújtása előtt egyeztet a kormányfővel és az SZDSZ-szel is. Reményének adott hangot, hogy február közepére olyan formát ölt a javaslat, hogy azt a miniszterelnök és a koalíciós partner is támogatni tudja.

A változtatások nem érintik a fiatal baloldalt

Hiller István bejelentése nem érinti az ottani fiatal baloldalt - mondta az MTI kérdésére Szitka Péter, az MSZP országgyűlési képviselője, a Fiatal Baloldal elnöke a frakció vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus elmondása szerint a fiatal baloldal megyei szervezeteinek helyzete már egy 2003-as döntéssel rendeződött, és nem kerülnek feloszlatásra.

Tudomásul vettük a döntést, tesszük a dolgunkat - mondta Tóth Csaba, az MSZP Vas megyei szervezetének elnöke szombaton az MTI-nek Hiller bejelentése után. "Tudomásul veszem és teszem a dolgomat, nem tudok mit mondani, született egy döntés, és én, mint párttag ezt tudomásul vettem, ennek megfelelően dolgozunk tovább" - mondta.

Arról, hogy a Hiller István által bejelentett tisztújításig miként folyik majd a munka a vasi MSZP-ben, Tóth Csaba nem tudott mit mondani, szerinte "erről azokat kellene megkérdezni, akik ezt a döntést meghozták". Arra a kérdésre, hogy a tisztújításon kívánja-e jelöltetni magát, Tóth Csaba korainak tartotta, hogy nyilatkozzon. "Egyelőre ne bonyolódjunk bele ennyire a dolgokba. Elindul egy egyeztetési folyamat. Ami a nyilvánosságra tartozik, arról - mint eddig is - tájékoztatást fogunk adni" - mondta.

"Úgy gondolom, megnyugvással fogadhatjuk ezt a döntést, én a nyugodt munka biztosítékát látom benne" - mondta az MTI érdeklődésére Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármestere. Hozzátette, hogy a döntésről Hiller István tájékoztatta, és biztosította őt támogatásáról az önkormányzati munkát illetően.

Horváth György, az MSZP szombathelyi szervezetének elnöke nem kívánta az MTI-nek kommentálni a történteket. Csak annyit közölt, hogy fegyelmezetten tudomásul veszi a döntést, annak végrehajtásán fog dolgozni. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.